Skocz do zawartości

czyzby lambda???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witanko

2 m-ce temu do 1/3 zbiornika 95 dopelnilem 98.Po okolo 25km zaswiecila mi sie zolta konrolka silnika.Palil normalnie i ciagnal normalnie.Po okolo 5 godz jazdy kontrolka zgasla.W warsztacie powiedzieli zeby sie nie przejmowac skoro silnik pracuje normalnie.Po miesiacu znowu mi zaswiecila kontrolka,ale po paru godzinach zgasla.Wczoraj znowu sie zapalila wiec pojechalem na kompa.Wykazal 2 bledy-lambda,linia 1 i linia2.Silnik 2 litry 150 cv. Na kazdej lini sa 2 sady,razem 4.

JAK SPRAWDZIC ktora z nich szwankuje???

Dodam ze silnik pracuje bez problemow i spalanie w normie jak zawsze.

Skoro silnik pracuje normalnie moze to byc lambda?Dodam ze kontrolka znowu zgasla.

te gusta conducir? BMW
Opublikowano
Na 90% te znajdujace sie przed katalizatorem sa uszkodzone. Druga para znajdujaca sie za katalizatorem jest troche mniej wazna i z reguly wytrzymuje zdecydowanie dluzej.
Opublikowano
  • Autor

Serdeczne dzieki.

Czy nie jest troche dziwne ze siadaja obie sady.Na kompie wykazalo dwa bledy na roznych liniach.Czy wymieniac obie lambdy?W serwisie BMW kosztuja okolo 200€uro za jedna,a moze jakos `prawdzic ktora z tych dwoch, czy kupic jedna i wymienic na lini 1 i jak sie pokaze blad to zamienic na linie 2.

te gusta conducir? BMW
Opublikowano
200euro to troche duzo. Poszukaj na internecie, za ta kase bedziesz mial obydwie sondy.
Opublikowano
  • Autor
Kontrolka sygnalizuje awarie lambda i gasnie i tak w kolo.Mysle ze jak lambda sie popsuje to kontrolka nie zgasnie az sie ja wymieni.
te gusta conducir? BMW
Opublikowano
  • Autor
Potwierdzili w serwisie BMW cene sondy-220€ za sztuke.Szukalem na Allegro i maja uniwersalne Boscha z 4 kabelkami,jak do mojej beemki,ale czy taka sonda uniw. zda egzamin i blad w kompie zgasnie?Na aukcji maja tez ponoc oryginal za 260 zl.,ale wg. referencji jest to ta za katem i z tego co mi powiedzieli jest inna od tej na kolektorze.Pytanko-zakupic uniwersalna?Moze ktos ma na zbyciu cos co bedzie funkcionowac i nie dawac erroru.
te gusta conducir? BMW
Opublikowano
Jak najbardziej, możesz użyć uniwersalnej sondy lambda ale musi ona posiadać ilość kabli zgodną z twoją sondą. Ważna jest również firma produkująca ze względu na parametry pracy. Bosch to napięcia rzędu 0-1V natomiast Siemens 0-5V. Nie popełnij tej pomyłki ponieważ błąd będzie wciąż widoczny przy odczycie z komputera. Przerobienie wtyczek to sprawa dziecinnie prosta. Opisy poszczególnych kabli powinny znajdować się w instrukcji zakupionej sondy uniwersalnej.
arop
Opublikowano
  • Autor

Dzieki.

Musze sie skontaktowac najpierw telefonicznie ze sprzedawca odnosnie przesylki do Hiszpanii,czy taka jest mozliwosc.Po zakupie i wymianie opisze jak sie sprawuja aby na przyszlosc bylo wiadomo co warte sa sondy uniwersalne.

te gusta conducir? BMW
Opublikowano
  • Autor

I znowu kontrolka zgasla sama!!!!

W serwisie powiedzieli ze takze moze brac jakies dodatkowe powietrze,wiec jutro posprawdzam.

te gusta conducir? BMW