Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Dziś rano stał się mały problem a mianowicie odpaliłem furke oczekałem pare minut wrzuciłem na D i ruszyłem skrzynka chodziła płynnie do póki kiedy nie zatrzymałem się na światłach samochód już nie ruszył oprócz R

więc wyłączyłe i włączyłem silnik i moim oczom ukazał się oto ten znaczek

http://img216.imageshack.us/img216/4300/13012007205ob7.th.jpg

więc wrzuciłem na D i samochód ruszył ale z drugiego biegu potem przełączył na czwarty bieg (w/g instrukci powinien zapinać na trzeci i czwarty bieg) więc pomyślałem że to napewno tryb awaryjny się włączył.

Odstawiłem samochód i pojechałem do serwisu a tam od razu powiedzieli że przy skrzyniach nic nie robią ewentualnie moga wymienić na nową i bagatela koszt 17tyś. chyba ich pogięło.Ale uprzejmy pan podpowiedział żebym odłaczył akumulator na 15min. i może to coś pomoże więc nie zastanawiając się przyjechałem pod dom wsiadam odpalam a tu patrzę a skrzynia odżyła kontrolka się nie pali biegi wszystkie chodzą również na manualu.

I pytanie co może być tego przyczyną i ewentualnie na jakie koszta mam się nastawiać bo trochę się podłamałem,drugi automat w rodzinie i też była już wymieniana skrzynia na nową.

Dodam jeszcze raz ze skrzynka chodził bardzo płynnie do póki nie stanąłem na światłach i teraz po samo naprawie też chodzi płynnie tylko przy wrzuceniu na D lub R czuć jakby małe zazębienie czego wcześniej nie było.

Jak na razie nic mi innego nie przychodzi do głowy co bym mógł dopisać grrrrrrrrrrrr.

Opublikowano
nie przełączył biegu, wycieki z hydrauliki skrzyni, będź słabe ciśnienie pompy skrzyni, mało oleju w skrzyni itd.

TS SERWIS diagnostyka i elektronika samochodowa

tel. 607 890 658

Opublikowano
zacznij od diagnozy EGS przecież tam bezbłędnie pisze co boli

TS SERWIS diagnostyka i elektronika samochodowa

tel. 607 890 658

Opublikowano
Ile tysiecy kilometrow przejechala ta skrzynia?

Skrzynia ma przejechane 235tyś. i nie było z nią żadnych problemów.

Zeby coś wcześnie wsazywało na to to bym się już przygotował a tu zrobiłem raptem 1km gdzie biegi płynnie wchodziły i na światłach taki numer.

Parę minut temu przejechałem się i skrzynka chodzi elegancko żadnych szarpnięć w trakcie zmieniania biegów itp.

Już sam nie wiem ale jedno wiem noc będę mniał długą

Opublikowano
Przejechala juz swoje kilometry. Nie chce zapeszac ani zle wrozyc, byc moze jednak jej zywot dobiega konca. :(

Na poczatek wymien jej uszczelke, filtr i zalej nowym olejem.

Lukasz,chyba przesadzasz z tym przebiegiem :P

Skrzynie auto,wytrzymuja spokojnie 300 tkm a nawet 500 tkm!

U kolegi przwdopodobnie moga byc jakies brudy w skrzynce/zatykaja kanaliki olejowe/wiec wymiana oleju i filtra powinna pomoc.

pozdrawiam

Opublikowano

Jutro pojadę i sprawdzę na kompie oprócz tego zobaczę czy olej nie śmierdzi spalenizną tylko jak ewentualnie sprawdzić poziom w tych skrzyniach i w którym miejscu jest nalepka od rodzaju oleju który powinien być.

I tak jak pisał belgus może faktycznie jakieś brudy dostały się na elektrozawory i zaczęła szwankować.Oby to była prawda.

Bo coś do automatów mam pecha ale i tak bym nie zamienił na manuala bo za długo już jeżdzę na automatach i dla mnie jest to komfort nie do porównania z manualem.

Opublikowano

Dziś byłem na kompie i nic nie wykazało wszystko jest ok.

Sprawdziłem nalepke na skrzyni i jest zielona z symbolem 83220026922 i wychodzi że to jest TEXACO ETL 7045E lub 7045 gdzie mogę kupić olej i filtr we Wrocławiu oprócz serwisu i ile wchodzi oleju do skrzyni M57.

I ewentualnie instrukcje jak się wymienia bo nie mogę znaleść.

I jak to jest według mojej tabelki wynika że jest to TEXACO a według tej

http://tech.bentleypublishers.com/servlet/JiveServlet/download/72-16089-142522-1634/B305_240.pdf

TEXACO o tym symbolu bowinna być żółta naklejka bo przy zielonej jest inny numer i inny olej.