Skocz do zawartości

316i jak sprawdzić czy poprawnie dziala klimatyzacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

posiadam BMW Compact 316 z 98 roku w full opcji.Pierwszy raz posiadam auto z klimą,i tu moje pytanie jak sprawdzić czy działa ona poprawnie co ile trzeba ja nabijac??czy uzywanie jej w zime do grzania ma jakiś sens??

z gory dziekuje za jakies porady.

pozdrawiam

Opublikowano

Zawsze można podjechać do serwisu (klimatyzacji) i sprawdzić czy wszystko jest sprawne, odgrzybić i sprawdzić szczelność.

Przy tej temperaturze na zewnątrz (10 stopni+) włączoną klimę spokojnie wyczujesz, jesienią i zimą klimatyzacja służy do oszuszania wnętrza i szyb z pary wodnej.

Opublikowano
używanie do grzanie nie ma sensu, można używać do szybkiego odparowania szyb. dobrze jest używać klimy co jakiś czas nawet w zimę żeby sprężarka popracowała. Czy jest wystarczająca ilość freonu dowiesz się jak bedzie ciepło, jak bedzie słabo chłodzić to trzeba dobić, jeżeli $$ pozwalają to możesz jechać i teraz dobić układ do pełna, jak będzie mało freonu to nie bedzie to zdrowe dla sprężarki
Opublikowano

Przy obecnej temperaturze wlacz nawiew tylko na srodek, wlacz klimatyzacje i odczekaj paredziesiat sekund. Powinienes czuc wyraznie zimniejsze powietrze, niz bez wlaczonej klimatyzacji. Potem wylacz ja i zobacz, czy powietrze staje sie stopniowo cieplejsze. Jezeli nie odczujesz wyraznej roznicy, to znak, ze trzeba jechac na sprawdzenie klimatyzacji.

Nie warto czekac z tym do wiosny - im szybciej sprezarka klimy bedzie smarowana, tym lepiej.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i