Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

co prawda przygoda z bemka zaczela sie juz pare lat temu ( e32, e34, e39), ale mam do Was wielka prosbe chce kupic E38 1997 z silnikiem 2800 (skrzynia tiptronic) czy mozecie mi cos powiedziec o tym silniku o jego spalaniu i waszych doswiadczeniach z tym motorem. Kazde info bedzie bardzo cenne poniewaz barrrdzo nagrzalem sie na te bavarke i chcialbym ja juz miec ale wpierw chcialbym uslyszec opinnie fachowcow - Z GORY DZIEKUJE ZA POMOC

JACULO

Opublikowano

Cześć ja mam własnie 2.8 z grudnia 96.

Spalanie w mieście - 14,8 , w trasie 9,1. Oczywiscie dane z monitora spalania ale mniej wiecej tak jest. Bez klimy jazda ogólnie około litr mniej na 100 km. Podaje ci dane z ostatniego mojego bilansu bo co jakiś czas sobie testuje na komputerze spalanie.

Ogólnie silnik jak na swoja mase jest ok , co prawda śmigałem 4,4 i nie ma co tu poruwanywać ale w 4,4 spalanie na monitorze było powyzej 20 (wiadomo inna noga itp.)

www.7er.pl > BMW7 Klub Polska
Opublikowano

Jeżeli sie przesiadziesz z 728 do 740 to spalanie napewno bedziesz mial na poziomie 20 litrow bo 740 w porownaniu do 728 jedzie o niebo lepiej wiec non stop na poczatku pedal to the metal :D

Mi na benzynie po miescie i przy dosc naprawde dynamicznej jezdzie pali 16-17 litrow wiec wydaje mi sie ze kupowanie 728 mija sie z celem.

Oczywiscie to jest moje podejscie do sprawy i wiadomo ze nie kazdy sie musi ze mna zgadzac.Faktem tez jest ze kazdy swoje chwali.

Jezeli mial bym jezdzic na paliwie to nie wiem czy nie kupil bym 750 bo pali w sumie tyle samo co 740 a jednak troche mocniejsze no i wypasy lepsze.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jest taka jedna słuszna racja którą usłyszałem w ASO przed kupnem auta , że spalanie zależy od stosunku charakterystyki przejachanych kilometrów do rodzaju silnika.

I to jest prawda jeden powie , że 740 pali tyle co 728 i to nie znaczy że kłamie tylko są różne charakterystyki przejachnych kilometrów w różnych miejscach (jeden mieszka w zakorkowanej dzielnicy , drugi na wsi nie zatrzymując się ani razu między pracą a domem a trzeci omija korki po chodnikach).

U galwana w 4.0 komputer we Wrocławiu spalanie pokazuje 18- 20 litrów a mieszka koło mnie. Mój jest na 14 - 16. Oczywiście nie jemy razem i razem nie jeździmy w te same miejsca :D :D :D.

Opublikowano

Do tego wszytkiego dochodzi jeszcze styl jazdy. Tez mam kumpla ktory mieszka kolo mnie i jemu jakos fury zawsze palily mniej.

Nigdy nie mialem 728 ale z tego co slyszalem to pali niewiele mniej niz 740.

Myśle ze takie dyskusje sa bezcelowe bo kazdy wie swoje.Tak samo jak komus mowie ze w trasie przy normalnej jezdzie pali 11 na benzynie to kazdy mowi ze niemozliwe i ze musi 14 spalic.

Opublikowano

Jak ktoś nie wierzy że w trasie 740 pali 11 litrów to jest w błędzie bo własnie mniej więcej tyle pali. Oczywiście na A4 Wrocław - Katowice przy 190-220 km/h to spalanie jest w granicach 14 ale mówiąć o warunkach normalnych to 11 to norma.

Co prawda jeszcze nie udało mi się osiągnąć w mieście na 100km spalania w okolicach- 16 ale może dlatego , że mam automata. Jak mam 18 to się cieszę ale najczęściej jest w granicach 19-21.

Muszę sondy sprawdzić no ale 4.4 Tomsona pali też w tych granicach bo sprawdzaliśmy z olejusem.

Opublikowano
Mi moja 740 w automatcie na benzynie po Warszawie pali 16-17 litrow przy w miare normalnej jezdzie.NIe jezdze tez 50km/h zeby ktos sobie nie pomyslal ze to glaskanie po gazie jest.
Opublikowano
Mi moja 740 w automatcie na benzynie po Warszawie pali 16-17 litrow przy w miare normalnej jezdzie.NIe jezdze tez 50km/h zeby ktos sobie nie pomyslal ze to glaskanie po gazie jest.

I ja się z tym zgodzę bo wierzę że tyle może spalić. Tomsona 4.4 co prawda nie spala mniej niż 20 ale on zawsze pierwszy ze świateł i rzadko kiedy ktoś go mija na autostradzie.

Ja teraz w zimie mam na kompie 15,8 ale rano do pracy (5 km to zanim się rozgrzeje ja już gaszę) i droga powrotna tak samo czyli wszystko na podwyższonym spalaniu. Gdybym to samo robił 4.0 miał bym tyle co Tomson na ostrym gazie .

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
A czy ktoś z Was miał moiżliwośc prównania e38 730V8 i 740? Chodzi mi o wrażenia z jazdy i spalanie w sumie też..Katalogowo różnica w przyspieszeniu 730 i 740 to kilkadziesiątych sekundy ale jak to wygląda w praktyce?
Opublikowano

olejus jaki masz kolor?? czy my sie ostatnio nie mijalismy na swiatlach?? ja mam czarną 2.8 z M-wydechem??

h,mm 2.8 pali 9 w trasie, a w miescie wiecej, jezdze codziennie 70 kilometrów z Olesnicy do Wrocka czyli tak 20 kilo 2 pasmowej reszta to objazdy i jezdze po chodnikach to mi srednio wychodzi tak kolo 12 litrów. jednak tak do 110km/h ale przygazuje i pobije nowy rekord trasy :)To wychodzi 15. czyli w zasadzie daje rade:) wszystko zalezne od stylu. ja mam 2.8 z tiptronikiem . i fajna zabawka. ale studenci :) tak mają.. z drugiej strony zmieniam teraz na 316Ti compact no coz:) wierze ze przyjdą lepsze czasy :P ale sasiad ma 740 w manualu, wpina w fotel, zona jezdzi a On czasem to go kosztuje 2 pelne baki na miecha:) ale wiecie :) pracujac w biedronce nie mozna mniec bmw :)