Skocz do zawartości

Ukryte kody E39, kasowanie oil service- E39

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Szukałem sporo na temat ukrytych kodów do E39 i znalezłem mało jeszcze nie w jezyku Polski - czy ma ktoś może małą rozpiskę, opis poszczególnych kodów i sposób wywołania do E39?? (chodzi mi o numery vin, temp silnika, ilosc paliwa w baku i tp)

http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
Opublikowano

Drugi link jest ten sam co pierwszy ale dzieki

a nie ma czegos po polsku?? powiem szczerze ze nie jest to dobrze opisane tym bardziej ze sa podane przklady a nie ma w jaki sposob jak to zrobic :(

http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
Opublikowano

Witaj Katar,

Niestety dawno nie bawiłem się funkcjami i nie będę ci teraz w stanie podać dokładnie co która oznacza, ale mogę napisać jak się je uruchamia i które będą póki co najciekawsze (chyba było o tym u nas, aczkolwiek ja znam to z zupełnie innego źródła).

W dolnej lewej części prędkościomierza masz przycisk resetu przebiegu dziennego. Przekręcasz kluczyk (w dowolną pozycję, możesz nawet odpalić sobie auto), naciskasz w/w reseter i trzymasz go (spowoduje to skasowanie przebiegu, ale się nie przejmuj, jak się okaże poźniej, wcale nie będzie skasowany). Po chwili na wyświetlaczu pojawi się napis Test 1 bodaj. Teraz krótkimi naciśnięciami ("pstrykaniem") przełączasz poszczególne testy, aż dojdziesz do TEST 19. "Wchodzisz" w daną opcję puszczając przycisk (UWAGA: UNIKAJ TEST 21 I NIE POZWÓL TAM WEJŚĆ - jest to prawdopodobnie całkowity reset OBC).

Po wejściu w TEST 19 zobaczysz zmieniający się napis "On/Off" (i bodaj Lock). Gdy wejdze na OFF, przyciskasz pstryczek (krótkie pstryknięcie) co spowoduje zdjęcie blokady ukrytych funkcji (trzeba zgrać się w czasie, nie jest to trudne). Teraz znów jesteś w głównym menu wyboru testów. Po wejściu do danego testu poszczególne jego opcje przełączasz krótkimi "pstrykami", a wychodzisz do menu głównego przez przytrzymanie chwilę dłużej.

Póki co mogę podać ci np.:

TEST2 - tzw. "dyskoteka" - test zegarów i kontrolek,

TEST6 - dane dot. zaw paliwa w baku,

TEST7 - cyfrowy obrotomierz (prędkościomierz chyba także),

PS. w/w są dla "zwykłych" OBC. Tzw. HI-OBC wyświetlają jeszcze opisy danych wartości. Mam gdzieś wydrukowane wszystkie opcje (np. dokładne zużycie paliwa, zasięg itp.) - spróbuję wygrzebać.

Pozdro,