Skocz do zawartości

linka hamulca recznego??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam pytanie do specow czy mozna i ewentualnie jak naciagnac linke recznego hamulca w 316stce nie wiem jak sie za to zabrac zgory dzieki za pomoc...
Opublikowano
Witam. Musisz lekko zaciagnac reczny, a pozniej zdjac z niego ten mieszek ochronny. Pod dzwignia bedziesz mial swobodny dostep do srubek od recznego (chyba M10 o ile dobrze pamietam :oops: ) i tam juz sobie wyregulujesz. Pozdrawiam
Opublikowano
Witam mam pytanie do specow czy mozna i ewentualnie jak naciagnac linke recznego hamulca w 316stce nie wiem jak sie za to zabrac zgory dzieki za pomoc...

ZOstaw to w spokoju i nie ruszaj-rec zny jest na samoregulatorach jak bedziesz tam krecil to napnisz linke co spowoduje przytkniecei szczek do bebnow-zablokujesz sobie kola, jhesli juz slabo chodzi toi oznaka ze masz tylne hamulce na wykonczeniu.( cena jest zalezna od tego czy masz bebny czy tarczobenby)

Opublikowano

Dlatego przy naciąganiu powino się patrzyć czy koła się dobrze obracają.

A naciąganie linek to jest normalna robota i często to się robi w różnych samochodach.

Samoregulatory są stosowane chyba w każdym samochodzie, i co i tam też nie można naciągać linki?

Opublikowano

... z podpisu wychodzi że Danny ma bębny - linkę zawsze można podciągnąć - na śróbkach pod mieszkiem regulujesz jej naciąg - ja sprawdziłbym u diagnosty siłę hamowania na tylnej osi a potem ręcznego - jak zasadniczy jest OK to regulacja na linkach , jak kiepski jeden i drugi to albo regulatory nie pracują normalnie albo zjechane okładziny , a w tarzczo bębnach regulację robi się na tej zębatce :

%5B541%3A480%5Dhttp%3A//img2.bimmerdiy.com:8007/diy/e36brakesystem/ebrake2.jpg

Danny - w dziale " zrób to sam " jest fotorelacja dot. hamulców w E36 :cool2:

* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano
  • Autor
dzieki za przydatna pomoc mam wlasnie z tylu bebny i z tego co wyszlo na przegladzie szczeki sa ok i tyl hamuje bardzo dobrze a reczny lapie slabo dzwignia recznego lapie zbyt wysoko wiec chyba cos jest z linka dzieki za pomoc
Opublikowano
Ja też mam bębny z tyłu, hamulce były ok, a ręczny łapał tylko z jednej strony - naciągnąłęm linkę i jest ok - nie wiem jak inaczej można by to wyregulować, jeśli by nie można było linki naciągać...
Opublikowano
... i sama linka też się wydłuża , a czasami trzyma ją w pancerzu itp . mieszek do góry i dwie nakrętki podciągaj , podnieś sobie tył i od czasu do czasu zakręć kołem czy nie ociera -nie za mocno bo będą się grzały - najlepiej jak by zaczęly brać od trzeciego ząbka na dźwigni :cool2:
* - w zależności od typu i wyposażenia