Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z podgrzewanym lusterkiem po stronie kierowcy, mianowicie nie dziala bo jest caly czas zaparowane. To po stronie pasażera jest OK, ale to drugie strasznie mnie wnerwia.

Czy ktoś zna tego przyczyne?

Moze jakis bezpiecznik?

Moze jakas inna przyczyna?

Pomocy bo w zime to na prawde jest problem.

Opublikowano
A moze masz wlozone niepodgrzewane lusterko. Wyciagnij i sprawdz czy sa do niego podlaczpne dwa kabelki...jesli tak to powinno grzac, jesli nie to ktos wymienial i kupil zwykle :)

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl

Opublikowano

Wiec bezpiecznik OK bo światło cofania i regulacja dziala.

Wyjąłem szkło i okazało sie ze jest oryginalne, dwa kabelki sa do niego podpiete.

Mata grzewcza sie przepalila???

pozdro

Opublikowano

a ja wymieniłem samą mate grzewczą koszt niewielki w granicach 10zł. i troche roboty ale sie opłacało, lusterko grzeje jak oryginał to po co wydawać 50-70zł. na wkład

theszakal, jak będziesz chciał opisze dokładnie jak to zrobić (to nie skomplikowana robota zwłaszcza, że szkło wyjąłeś)

Opublikowano (edytowane)
a ja wymieniłem samą mate grzewczą koszt niewielki w granicach 10zł. i troche roboty ale sie opłacało, lusterko grzeje jak oryginał to po co wydawać 50-70zł. na wkład

theszakal, jak będziesz chciał opisze dokładnie jak to zrobić (to nie skomplikowana robota zwłaszcza, że szkło wyjąłeś)

patrze na te maty grzewcze na allegro, który model ty kupiles? Zebym nie kupil zego.

Byłbym wdzięczny za instrukcje :D

pozdrawiam

Edytowane przez theszakal
Opublikowano

ja bym jeszcze nie mówił HOP

najlepiej przełóż prawe na lewą i lewe na prawą i zobaczysz czy grzeje jeśli nie masz pojęcia o elektryce to jest najprostszy sposób - może być taki numer że ci zaśniedziały styki w drzwiach (lub innej kości) więc najprościej przełożyć wkłady i zobaczyć czy to faktycznie mata grzewcza poszła sie ... kochać ;)

kultura jazdy na miare gwiazdy ;)
Opublikowano
Ja założyłem takie z allegro. Grzeje troszkę słabiej i nie pamiętam,ale chyba nie udało mi się odkleić starej maty i przykleiłem na nią nową. To na pewno jest przyczyną gorszej wydajności.
Opublikowano

po pierwsze musisz kupić mate grzewczą, ja kupiłem u tego sprzedawcy i dokładnie taką samą jak na fotkach

http://www.allegro.pl/item149550278_mata_grzewcza_do_lusterek_gb_10_cena_za_1szt.html#photo

jest i taka:

http://www.allegro.pl/item146176526_mata_grzewcza_do_lusterek_gb_10s_cena_za_1szt.html

upewnij się czy rozmiar maty nie jest za duży do szkła (powinno być to samo co u mnie) zmierz szkło maty mają wymiar 14x8cm a szkło ma chyba 15,5x9.5cm to będzie dobra

jak masz wyjęte szkło to teraz musisz je rozkleić tak żeby szkło i plastik były osobno, sklejone jest to dość mocnym klejem wiec najlepiej jest to rozgrzać, ja grzałem opalarką tak że było gorące ale mogłem utrzymać w rękach i klej pomału puścił, jak dobrze pamiętam u mnie mata została na szkle możesz ją śmiało oderwać

jak już będziesz miał mate odklejasz od maty papier i przyklejasz ją do szkła (uważaj na to z której strony były w starej macie podłączenia prądu) odegnij delikatnie blaszki gdzie będą podłączone kable i przyklej plastik (ja przykleiłem klejem podobnym do butaprenu tylko że długo schnie później i tak po rogach musiałem poprawić kropelką)

podłączasz kable, wkładasz wkład i lusterko grzeje jak nowe

P.S. ja żeby upewnić się czy to rzeczywiście przepalona mata i że prąd dochodzi sprawdziłem to zwykłym miernikiem (żarówką na kablu) jak jest prąd powinna migać, jak coś nie jasne to pisz[/url]

Opublikowano
Jeżeli lusterko działa we wszystkich pozycjach to znaczy że prąd dochodzi do niego i nic nie zaśniedziało, pojawia się tam napiecie po przekręceniu kluczyka. Najprawdopodobniej mata sie przepaliła.

Bayerische Motoren Werke AG Munchen

http://img201.imageshack.us/img201/1251/333lr9.jpg

Opublikowano (edytowane)

Wiec juz jest sprawa jasna, mata sie przepaila, w kablach jest napięcie. Zamówiłem juz mate na allegro, jak ja dostane i zamontuje to napisze czy dziala.

podziekowania dla kamil27 za instrukcje wymiany.

pozdro :D

Edytowane przez theszakal
Opublikowano

Witam

Wymieniłem mate i wszystko dziala jak trzeba, grzeje tak samo jak ta oryginalna.

Przy wymianie trzeba było wytopic w tym plastiku otwory na te pręty do podłączenia bo te stare nie pasowaly.

Pozdrawiam