Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam szukalem owego tematu i nigdzie nie znalazlem odpowiedzi , i chcialbym sie dowiedziec przy jakich przebiegach zaczyna byc uciazliwy walek i popychacze w silnikach M40
Opublikowano

Witam.

Nie wiem dokladnie czy sa na to jakies reguly bo duzo zalezy od sposobu jazdy i eksploatacji samochodu.Z doswiadczenia moge tylko powiedziec,ze moim pierwszym BMW 318 silnik M40 walek zaczal delikatnie poklepywac przy 190 tys. km., a przy 220 tys. (tuz przed wymiana) to silnik nie wkrecal sie nawet na 5000 obr/min.Tak bylo u mnie.

Pozdrawiam.

http://images49.fotosik.pl/48/b15dcef712d56319.jpg

..."The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing"...

Opublikowano
Te zalezy od eksploatacji, ja mam 240 tys i klepal jakos, ale zmieniłem olej i uszczelniacze i o dziwo przestal nie wiem czemu, nie klepalo tragicznie , teraz nawet na zimnym nie cyka jestem w szoku
Opublikowano
Zrobiłem z bratem m40 200 tys,eksploatacja ekstremalna,max jak tylko sie dało,wymienilismy jeden konik(akurat trafilismy w ten co klepał) 60zeta koszt,robota nasza, kupił to kumpel i zrobił 30tys.i nie zamierza sie na razie zadna robota a na pewno nie wałek.pozdro
Opublikowano
wydaje mi sie że nie chodzi tu konkretnie o przebieg,szkopół tkwi w oleju ,jak się leje syf,to praktycznie po 100 tys może nawalić,sam tak miałem w aucie kupionym od babci w niemczech,jeżdziła na najgorszym i najtańszym niemieckim syfie,wymiana oczywiście jak sie przypomnialo albo przy okazji,po zakupie wymieniłem walek ,dzwigienki i regulatory,pośmigałem do 400 tys km i do żyda,ale chodzil pięknie,z tym że olej 10w 40 dobrej firmy i wymiana co 10 tys km,gość myka do dziś i nie narzeka