Skocz do zawartości

Pytanie o spalanie i chłodzenie...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

BME E36 rocznik 92 motor 1.8. Mam auto od początku wiosny. Mam dwa pytania pierwsze dotyczy spalania. Po jeździe po mieście (normalna jazda, obroty i poniżej i powyżej 3tys) auto spala mi w granicach 8,5 -9,2 litra. Tankuje do pełna w tej samej stacji. Mówie oczywiście o paliwie.

Pytanie to wiąże się z chłodzeniem. Ponieważ ostatnio jechałem w dłuższą trasę i zauważyłem, że auto nie trzyma temperatury. Przy szybkiej jeździe temperatura spada, później znwou miasto i rośnie do połowy skali. Dotychczas tego nie zauważyłem, bo jeżdzę głównie po miescie i w lato w największe upały auto się zagzewało i niegdy wskazówka nie drgnęła powyżej lub poniżej środka skali. Sprawdziłem visco zgodnie z radami na forum i jest OK. Jednak tuż po odpaleniu wąż łaczący górę chłodnicy i termostat robi się ciepły. Wywnioskowałem, że termostat jest cały czas otwarty. Latem nie zauważyłem (bo jest ciepło i auto utrzymywało temperaturę). Jednak teraz (gdy jest chłodniej) i trasa jest długa temperatura obniża się. Gdy znów jeżdzę po mieście auto utrzymuje temperaturę na środku skali.

Czy moje przupuszczenia są trafne?

Opublikowano
Miałem te same objawy, wymieniłem termostat i jest ok.