Skocz do zawartości

Wieksze zuyzcie paliwa? CO i dlaczego?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, od jakiegos czasu zauwzylem wieksze zuzycie paliwa w moim BMW silnik 2,2 srednio z kompa w jezdzie bez korkow pokazuje 15-15,5 litra to conajmniej o 3 litry za duzo. Na co zwrocic uwage i co moze byc przyczyna? Czy zna ktos dobrych specow w wawie oprocz nic nie wiedzacego serwisu gdzie mogli by dokonac trafnej diagnozy? Jezeli to sondy to czy komp sam nie powinien tego wykryc?
Opublikowano
jak pada lambda to by ci palil ze 25l

Paweł, dlaczegoż to? Wg. mnie "padająca" (nie całkowicie "padnięta") sonda może powodować na początku trochę zwiększone spalanie (zbyt mała częstotliwość odbioru / wysyłki sygnałów, ale nie całkowity zanik), aczkolwiek powinno wiązać się to także ze spadkami mocy przy rozgrzanej jednostce (występować także mogą inne objawy: delikatne falowanie obrotów itp.)...

Sonda nie musi od razu wykazać w takim przypadku błędu.

@BZQ - nie zapomnij też o zbadaniu składu spalin,

Opublikowano
Tez mi sie cos wydaje ze to moze byc poczatek konca ktorej z sonnd lub obydwu , auto zrobilo sie jakies ospale do 3/4 tys obr, pozniej idze ale tez jakos slabo jak na 170 koni, 163 konny VOlvo w dieslu w porownaniu do BMW az pali sie do przyspieszania. Gdzie zrobic to badanie spalin? I co z tego badania moze wyjsc?
Opublikowano

W Wawie masz na pewno więcej opcji co do warsztatów wykonujących analizy niż ja u siebie (np. Bosch Service, aczkolwiek większość stacji już odpowiedni sprzęt raczej posiada).

Samo badanie określa np. zawartość HC i O2 w spalinach - najprościej rzecz ujmując na podstawie w/w "zobaczysz" skład mieszanki oraz ocenisz pracę katalizatora jeśli sensory są w porządku.

Było o tym też na forum, poszukaj.

PS. zapewne jest to truizm, ale zacznij od filtrów jeśli nie zmieniałeś od dłuższego czasu (paliwa itd.) :)

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano
mam też taki sam problem byłem u mechanika i okazało się ze bięże lewego powietrza i nieda się wyregulowac spalania najpierw trzeba zdiagnozowac nieszczelnośc i usunąc .