Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koledzy.

zaglądnijcie do linku

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=24329&highlight=lewarek

co prawda dla e30 ale dla naszych to podobnie.

Trochę dziwię się koledze Adamation bo już o tym rozmawialiśmy - nieprawdaż? W kazdym razie jeszcze raz przytaczam opis naprawy w powyzszym linku.

Czesc nr 7 na rysunku która nalezy przy okazji wymienic kosztuje ok 35 zł

Pozdrawiam

Sprzedam felgi aluminiowe 15"
Opublikowano
tak kolego Maverick13 rozmawialismy o tym jednakze widze ze nie tylko ja mam taki problem z biegami i chetnie podziele sie moja opinia i dowiem sie czegos jeszcze od innych by znalezc konkretna usterke aby nie wymieniac wszystkiego od razu :) ale jeszcze raz dziekuje za link i instrukcje,przyjrze sie temu dokladnie....pozdrawiam :cool2:
"Zapytać - może oznaczać moment wstydu, ale nie zapytać i pozostać ignorantem, to wstyd na całe życie..."
Opublikowano

Ano nie ma sprawy :wink:

Bedę się cieszył jeżeli się Wam to przyda :D

U mnie biegi wchodzą bez oporu. ale mam inny problem raz na jakis czas wyskakuje jedynka. Dzieje sie to zwłaszcza w jezdzie po miescie gdzie ciagle biegami trzeba mieszac. Jak bede się pilnował przy ruszaniu i wrzuce odpowiednio bieg tak do oporu - to nie mam sprawy, działa jak nalezy. Lewarek ma luzy a chyba tak byc nie powinnno.

Byłem na serwisie no i mistrz powiedział ze przyczyną tego będą wlasnie powycierane elementy z tego rysunku. Stad te luzy i wyskakiwanie biegu.

Na razie jednak pogoda nie sprzyja zabraniu sie za naprawe tego. Chyba poczekam do wiosny. I tak ostatnio mało jeżdzę. Ale jeśli ktróryś z Was przebrnie przez naprawe tego to niech da znac jak poszło. Jak sie zachowuje skrzynia po naprawie. No i mile widziane zdjęcia:)

Pozdr.

Opublikowano
a powiedz mi kolego czy mistrzowie wycenili wstepnie taka naprawe?
"Zapytać - może oznaczać moment wstydu, ale nie zapytać i pozostać ignorantem, to wstyd na całe życie..."
Opublikowano

Nie rozmawiałem o ewentualnej naprawie... Zresztą mysle ze to chyba niezbyt skomplikowane a ja lubie sie w ten sposób pobawić i wole sam to zrobić. Bede miał frajde ze cos naprawiłem i kaska na paliwko albo moze na sprzet grający zawsze zostanie :D

Tak więc nie wiem ile moze to kosztować.

Jednak rozumiem ze nie wszyscy muszą mieć do tego talent no i dostęp do kanału i narzedzi.... Częśći myśle ze około 70 zł. Jak byś chciał robić to w serwisie to dolicz koszty robocizny...

Pozdr.

Opublikowano
Część jest strqasznie tania i kosztuje 10 euro centow, a sa tego 4 sztuki czyli gdzies w sumie z 2 zlote wyjdzie koszt zakupu. Ale dla pewnosci jutro zadzwonie do ASO bo juz pare razy sie naciolem ze na http://bmwfans.info ceny byly duzo bardziej atrakcyjne niz w ASO :/. Ale i tak sadze ze 5 zl za sztuke nie przekroczy.
Opublikowano
Nie wiem ile kosztuje cały ten wodzik, ale pewnie trzeba wymienić tylko te plastikowe elementy. Natomiast ten pierscień palstikowy pod gałkę kosztuje ok 35 zł. wiem bo sam kupowałem w ASO.
Opublikowano
pytalem sie zaufanego kolege-mechanika o moj problem z biegami i stwierdzil ze to moga byc wodziki choc to jest loteria gdyz moze to byc cos innego wiec wymienic mozna na marne :|
Opublikowano

Słuchaj... jak byłem to mechanik powiedział zebym sie nie martwił - bo to BMW i byle co tam nie wkładali - tak więc skrzynie w tych autach są naprawde solidne i wytrzymałe i jak sam okreslił - nie do zdarcia.

Ja też sie nad tym zastanawiałem. Przepraszam z góry za porównania, ale miałem malucha z przebiegiem takim samym jak moje obecne autko (150 tys), czasem poszalałem gdzies wiadomo na żwiże albo mokrej trawie i nic złego się nie działo oprócz tego ze czesto musiałem wymieniac gumy od półosi.

Później było Tico... samochód ma zrobione ok 100 tys. Odpukać - nic się nie dzieje. zresztą do dzisiaj jest i swietnie sie sprawuje.

Pracowałem w Subaru (u importera), nie oszczędzalismy tam aut zwłaszcza ze często były wypozyczane do testów dziennikarskich, jedna impreza (2.0 bez turbo) grała" w Fali Zbrodni gdzie ostro dawali z nią i czadu. Co było wymianiane w autach? Ano najczesciej sprzegło z racji tego ze przy stałym napedzie próby zerwania przyczepnosci konczyły sie błyskawicznym jego zuzyciem.

Tak więc myślę ze Niemcy nie robiliby byle czego i ze podzespoły w tych autach są naprawde solidne.

Tak więc uszy do góry :wink:

Opublikowano
czyli sugerujesz ze nauczyc sie zyc z tymi lekko dokuczliwymi objawami skrzyni biegow? :think:
Opublikowano

Sugeruje zeby nie panikowac :D to przede wszystkim. Zeby wymienic te elementy które mogły się tam powycierac- czyli te wszystkie plastiki na tym wodziku i to gniazdo dla lewarka.

Koszt cześci niewielki- prawdopodobnie po naprawie bedzie wszystko OK. No a nawet jesli nie... to trzeba nauczyc sie z tym żyć i tyle... No chyba ze chcesz miec wszystko cacy i naprawde Cię to wkurza - wymienić skrzynie i juz, bo naprawa samej skrzyni nieopłacalna.