Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szczegoly znajdziecie tu:

http://www.gazetaprawna.pl/index.php?action=showNews&dok=1851.27.800.37.10.1.0.1.htm

Najwazniejsza chyba wiadomosc to to ze nie zmieniono podstawy opodatkowania :-)

O czym szerzej:

http://www.gazetaprawna.pl/index.php?action=showNews&dok=1839.27.913.2.13.2.0.1.htm

Pozdr.

K.

================================================

Cokolwiek robisz zrób to dzisiaj bo jutro może być za poźno

Opublikowano
No, widac, ze sie chlopaki w koncu ugieli. Co i tak nie zmienia faktu, ze akcyza pobierana TYLKO i WYLACZNIE od samochodow kupionych w UE poza Polska jest w dalszym ciagu niezgodna z prawem UE. Co innego, gdybysmy placili tyle samo niezaleznie od tego, czy kupilismy od Jasia Kowalskiego z Krakowa, czy od Jurgena Prochnowa ze Stuttgartu.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
No, widac, ze sie chlopaki w koncu ugieli. Co i tak nie zmienia faktu, ze akcyza pobierana TYLKO i WYLACZNIE od samochodow kupionych w UE poza Polska jest w dalszym ciagu niezgodna z prawem UE. Co innego, gdybysmy placili tyle samo niezaleznie od tego, czy kupilismy od Jasia Kowalskiego z Krakowa, czy od Jurgena Prochnowa ze Stuttgartu.

Akcyza jest na wszystkie samochody nowe i używane tylko od 1 grudnia będzie jednakowa dla wszystkich. Ciągle słyszę "na mieście", że to jest przepis przejściowy a od nowego roku wprowadzą coś jeszcze innego ?

Co by nie mówić to będzie normalniej bo akcyza od 100E po staremu wyniesie prawie to samo co od 2000E po 1 grudnia i będzie mniej kombinacji.

kiedyś

E32 730

E36 318

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Panfil, czy akcyza jest powszechna również w innych krajach UE?

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

Nie jest - jest z tym po prostu roznie. Niemcy np. maja podatek ekologiczny, ktory trzeba placic co roku.

Ale w tym przypadku nie chodzi sama akcyze, tylko o roznicowanie opodatkowania towarow z UE i z 'wnetrza' panstwa czlonkowskiego - to jest wg UE niedopuszczalne.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E38 730i Indyvidual

E23 732i

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie masz zróżnicowania, bo na terenie Polski płacisz tylko raz akcyzę, od używki z zagranicy, od nówki w Polsce. Wiem że zaraz wspomnisz o wewnętrznym rynku UE........... :mrgreen:

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
Tak naprawdę to wysokość akcyzy jest bez znaczenia. Ludzie kupują E39 za 100 euro więc nawet 100% akcyzy jest do przyjęcia :P .
"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano

No, ale wlasnie chodzi o to, ze teraz juz nie bedzie trzeba wpisywac na umowie '100 EUR', 'Motorschaden' itd - bedzie mozna wszystko zalatwic w miare normalnie, a nie jak zwykle.

Nurek, problem lezy w tym, ze z punktu widzenia UE pojazd zarejestrowany w kraju czlonkowskim A nie moze podlegac wysokim powtornym oplatom rejestracyjnym i dodatkowym formalnosciom w kraju czlonkowskim B (dokladnie zdaje sie jest tak, ze dodatkowe formalnosci nie moga trwac dluzej niz 2 tygodnie i kosztowac wiecej niz 50 euro).

I dlatego nie mozna 'karac' obywatela za to, ze chce zarejestrowac samochod jezdzacy do tej pory w innym panstwie UE niz nasze, bo 'wszystkie samochody nasze, czyli UE, sa' ;).

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano

Ej no ja nie kapuje :?

Tydzien temu kupiłem beemke i własnie chce ją opłacić - na umowie mam czyste pole na dacie :lol: ale teraz to nie wiem co mam zrobić :?

wpisać jaka date? Przed 01.12.2006 czy po?

http://www.toya.net.pl/~yeahman/00/bmw4.jpg
Opublikowano
: ale teraz to nie wiem co mam zrobić :?

wpisać jaka date? Przed 01.12.2006 czy po?

Pytanie co kupiles, jaki silnik i za ile :-) Jesli do 2litrow to po. Powyzej 2l to jesli masz malej wartosci fakture to data przed :-)

Pozdr.

K.

================================================

Cokolwiek robisz zrób to dzisiaj bo jutro może być za poźno