Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Liczylem, regulowaem gaz i znow liczylem..... Nie jestem w stanie zejsc ze spalaniem gazu ponizej 20 litow na trasie i 30-35 w miescie.

Porownuje tez wskazanie OBC do faktycznych. O ile na trasie pokazuje niezle tj. 12.9 a faktycznie wychodzi 13.3 o tyle w miescie w korkach pokazuje 25 a spala auto faktycznie około 20 (mowie o benzynie caly czas). Wszystko to przez idaca na maxa wskazowke chwilowego spalanie gdy auto stoi i silnik pracuje na wolnych obrotach.

W takim wypadku sie okazuje ze auto stojac na luzie pali 40 lit na 100 km....

Co z tym zrobic?

BMW E60 530d

Gdyby Bóg był za przednim napędem - wszyscy chodzilibyśmy na rękach ....

Opublikowano
Wszystko to przez idaca na maxa wskazowke chwilowego spalanie gdy auto stoi i silnik pracuje na wolnych obrotach.

DON tak ma byc :!: Zalacz sobie w OBC na postoju i rozgrzanym silniku test NR: 03 - srednie spalanie/1h

W takim wypadku sie okazuje ze auto stojac na luzie pali 40 lit na 100 km....

Co z tym zrobic?

Auto nie moze spalic przeciez 40lit/100km bo stoisz w miejscu !

Oczywiscie wskazania OBC moga odbiegac od danych faktycznych, jak liczyles spalanie (na PB) ? pod korek tankowales ?

Opublikowano
Wlasnie mowie taknuja pod korek wychodzi 20 faktycznego spalania w miescie a 25 w OBC. znow na trasie Komp pokazuje poprawne spalanie (wskazowka nie idzie bez sensu na maxa)

BMW E60 530d

Opublikowano

dokładnie, polecam zrobic test 03 - u mnie na postoju po rozgrzaniu silnika wacha sie miedzy 2,5/3 litry na godzine.

PS. Dobry taki wynik czy cos za duzo?

Audi S4 Avant 2,2T
Opublikowano
quziq wynik chyba dobry jak na M30B35 :D one swoje lubia "wypic" :mrgreen: Ja u siebie w M50B25 mam okolo 1,6-1,8 litra/na godzine, przy rozgrzanym silniku.
Opublikowano

jak sie robi ten test 03?

jak wogole robi sie testy?

czy macie jakis spis testow najlepiej w jez polskim?

z gory dziekuje.

wracajac do wskazan OBC w miescie. wniosek taki ze zawsze będzie zawyzac?

BMW E60 530d

Opublikowano (edytowane)

Napisze swoja pierwsza pomocna odpowiedz na tym forum. Moze podam rozwiazanei na tacy ale co mi tam:

Ja wczoraj sie pobawiłem troche komputerkiem. Testy odblokowałem w nastepujacy sposób:

- Wciskamy na komputerze przyciski 1000 i 10 (na raz).

- Przyciskiem 1 i 10 wybieramy test 19 i wciskamy S/R

- Wpisujemy (za pomoca klawiszy 10 i 1) sume dzisiejszego dnia i miesiaca np. 25 + 11 = 36 i taka liczbe wklepujemy (wazne zeby data byłą dobrze ustawiona) i zatwierdzamy (S/R)

- Mamy dostep do wszystkich testów. Testy wybieramy klawiszami 10 i 1

PS. Który test pokazywał spalanie w danej chwili?

Edytowane przez guziq
Audi S4 Avant 2,2T
Opublikowano

Dzis rano uczynilem jak wczoraj pisaliscie. Odblokowalem OBC doszedlem skutecznie do testu 03. Spalanie lit/h zaraz po uruchmieniu zimnego silnika to około 6 lit/h. Po chwili jak sie rozgrzeje (ale jeszcze nie jest optylamnie cieply) spala około 2.7-3.1 lit/h.

podczas dzialania test 03 chcialem przelaczyc na inny. Klikajac nic sie nie dzialo wiec dalem jeszcze raz 1000/10 i zrobilo sie 7-00 TYP. Teraz nie wiem jak znow zmusic kompa do pozycji TEST?

BMW E60 530d

Opublikowano

Dzis rano uczynilem jak wczoraj pisaliscie. Odblokowalem OBC doszedlem skutecznie do testu 03. Spalanie lit/h zaraz po uruchmieniu zimnego silnika to około 6 lit/h. Po chwili jak sie rozgrzeje (ale jeszcze nie jest optylamnie cieply) spala około 2.7-3.1 lit/h.

podczas dzialania test 03 chcialem przelaczyc na inny. Klikajac nic sie nie dzialo wiec dalem jeszcze raz 1000/10 i zrobilo sie 7-00 TYP. Teraz nie wiem jak znow zmusic kompa do pozycji TEST?

BMW E60 530d

Opublikowano
dokładnie, polecam zrobic test 03 - u mnie na postoju po rozgrzaniu silnika wacha sie miedzy 2,5/3 litry na godzine.

PS. Dobry taki wynik czy cos za duzo?

Ja mam taki sam silnik i mam 2,5 - 2,7 litra :) Więc chyba ok.

Pozdrawiam

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Ja moge sie pochwalic ze w moim autku m60 540 e34 spalanie na biegu jalowym wynosi 1,4-1,6 l na rozgrzanym silniku przy wylaczonej dmuchawie i swiatlach oczywiscie dowiedzialem sie tego wykonujac test 03 :mrgreen:
Nigdy Sie Nie Myle I Jestem Najmadrzejszy Jak Kazdy Kto Ma BmW :)
Opublikowano
Parę miesięcy temu jeden z forumowiczów (nie pamiętam obecnie który)robił porównanie pomiędzy wskazaniem komputera a faktycznym spalaniem (lanie pod korek) i i wynik był z tego co pamiętam 2 lub 3 razy większy niż ten który pokazał komputer :mrgreen: :twisted2:
Opublikowano
Ja mam taki sam silnik i mam 2,5 - 2,7 litra Więc chyba ok.

No to mi ulżyło.

Ha, tylko wyregulowałem zawory i spalanie spadło, teraz jest między 1,9 do 2,2 a przewagą 2,1-2,2 :)

Pozdrawiam

Opublikowano
A ja mam 3.8. Na zimnym 6-7l/h.

tez tyle mam ale na zimnym silniku od razu po odpaleniu i to przy wlaczonej dmuchawie swiatlach itp. no ale co chwila spada do 2 ;)

Nigdy Sie Nie Myle I Jestem Najmadrzejszy Jak Kazdy Kto Ma BmW :)