Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W moim E30 nie działa wysuwana antena, mam taką samą antenę, która działa i chciałbym ją wymienić bez rozwalania tapicerki, czy jest możliwe podłączenie nowej anteny do obecnego kabla? A może lepiej kupić zwykłą, stale wystającą antenę? Antenę mam w standardowym miejscu, czyli na tylnym lewym błotniku, obok klapy bagażnika i podszybia, żeby sie dobrac do anteny trzeba zapewne zdjąć tapicerke z nadkola w bagażniku. Nie chciałbym robić zbytniej rozpierduchy w moim samochodzie, a jedynie podmienić antenke na sprawną :D Ktoś już sie w to bawił?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

zdjac boczek tapicerki w bagazniku zeby sie dostac do anteny - zaden problem. przeciez to tylko sztywna wytloczka wcisnieta na sile pod rozne wystajace elementy. tak bylo w mojej e30 316 90'.

kabel odcinasz od starej anteny i lutujesz go do nowej anteny. wiadomo ze idealnie byloby wykorzystac caly nowy komplet i przeciagnac go wzdluz auta az do radia. kazda dodatkowa zlaczka to teoretycznie strata sygnalu. ja walczylem z roznymi typami anten w tym aucie za kazdym razem lutujac istniejacy przewod do nowej podstawki - anteny. najlepsze efekty dawal klasyczny dlugi bat - wszelkie krotkie "sprezynki", wysuwane teleskopy i inne wynalazki nie dawaly takiego odbioru jak dlugi bat.

Opublikowano
Jak kolega pisał wyjąć ten boczek i wyciągnąć antene to nie problem. Kabel idący od anteny nie jest w całości, tzn nie idzie w całości do radia, pod kanapą jest złączka, więc jeżeli starczy Ci tego kabla co masz przy antenie to tylko przełączyć i działa.

Bayerische Motoren Werke AG Munchen

http://img201.imageshack.us/img201/1251/333lr9.jpg