Skocz do zawartości

olej do skrzyni - gdzie szukać zawieszki / naklejki?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wiem ze ten temat byl walkowany wiem ze olej do skrzyni okresla sie za pomoca naklejek na skrzyni ale ja nie moge ich znalezc czy ktos moglby mi powiedziec dokladnie w ktorym miejscu powinna sie taka znajdowac

dowiedzialem sie tez ze jezeli jest naklejka zolta to tego oleju sie nie wymienia czy to prawda u mnie po odkrecenia sroby olej w skrzyni jest bardzo zolty jakby byl wczoraj zalany moje BMW e34 520i 24V

Opublikowano
wjedz na kanal..chyba po prawej patrzac na skrzynie bedziesz mial blaszke i tam sa oznaczenia..np 5hp18..ale czy jest jaki olej?? nie wiem..a w to ze oleju sie nie wymiwenia..bzdura..wymieniaj razem z filtrem....ja mam oryginalna ksiazke z servisu i jest napisane ze oleju sie nie wymienia..niedawno mialem problemy ze swoja skrzynia..wymienilem olej z filtrem i problemy zniknely..

a ja nie sprzedaje swojej 7ki.

odpowiem na kazde pytanie zwiazane z felgami,oponami.

Opublikowano

ups... :oops: zle zrozumialem..myslalem ze mowa o automacie...

w normalnej skrzyni filtra nie ma..

a ja nie sprzedaje swojej 7ki.

odpowiem na kazde pytanie zwiazane z felgami,oponami.

Opublikowano

Na skrzyni moze byc niewidoczne, marcinbmw5 nie masz instrukcji obslugi ?? Tam jest wszystko dokladnie napisane, ale pewnie olej taki jak u mnie w manualu czyli ATF (prawdopobnie Dextron 220), w kazdym serwisie/lepszym sklepie powinni wiedziec co idzie do twojej szkrzyni biegow.

PZDR

Opublikowano

Podepne sie do pytania bo równiez mam E34 i chciałbym zmienic olej w skrzyni.

Załózmy, że w skrzyni mam olej którego sie nie zmiania. Co sie stanie jesli go zmienie i doleje do niego (tego nowego) Xeramica do skrzyn?

Na stronie Valvoline (a olej tej firmy chce kupic do skrzyni jak i do silnika) dobralem olej on-line. Wyszło, że musze zalac HP Gear Oil GL-4 SAE 80W. Czy ktos miał doczynienia z tym olejem? Nada sie bez problemu?

PS. I pytanie z innej beczki (ale tez jakoby zwiazane z układem przeniesienia napedu) zajazałem dzisiaj pod samochód i zobaczyłem ze dyfer sie lekko poci. W którym z watków wyczytałem ze jak sie poci to zeby nic nie ruszac tylko sprawdzac stan oleju.

Jak sprawdza sie stan oleju w dyfrze?

Jak sie go zmienia?

Czy jesli mam dyfer ze szpera to musi tam byc jakis specjalny olej?

Czy szperze może zaszodzic Xeramic?

Audi S4 Avant 2,2T
Opublikowano (edytowane)
Szczerze to nie wiem jak sie sprawdza stan oleju w skrzyni. I nie wiem równiez gdzie jest wlew i korek spustowy :oops: Edytowane przez guziq
Audi S4 Avant 2,2T
Opublikowano
Olej bez względu na to co piszą w instrukcji obsługi powinno się zmieniać bo i tak i tak będą w future kłopoty.Ja już wiem ,że co 15 tyś km trzeba to robić.Koszt nie jest duży w porównaniu do remontu skrzyni.Pod każdym względem warto to robić.Kto nie wierzy przekona się o tym wcześniej lub później.Zmieniajcie olej.
Chyba chciałbym sprzedać swoją i zamienić na nowszy model...może 7-kę?
Opublikowano

, w kazdym serwisie/lepszym sklepie powinni wiedziec co idzie do twojej szkrzyni biegow.

PZDR

wlasni o to chodzi ze byle w sklepie bmw i osprzedawca mi powiedzal ze nie jest w stanie mi powiedziec jaki olej sie tam leje bo byly lane 3 rodzaje i tylko po tych naklejkach mozna rozpoznac jaki tam olej jest

myslalem ze te naklejki sa gdzies schowane bo u mnie nie widac ich mozliwe zeby sie starly

Opublikowano
hm...jutro prawdopodbnie pojade wymienic olej w skrzyni bo albo on sie zużył albo skrzynia sie konczy. te biegi nie wchodza tak jak trzeba, czuc opor a czasem chrupanie..."podobno" skrzynia byla wymieniana 3 lata temu ale to tylko "podobno"....mam nadzieje ze to wina kulawego oleju. moj ojciec mial podobne problemy w SC 1100. i okazalo sie ze prawie nie ma oleju w skrzyni. ale to seicento a nie BMW.
Opublikowano
Jest naklejka na skrzyni biegów i jest na niej napisane jaki olej wlewać . Naklejka znajduje sie na skrzyni od strony pasażera , mniej więcej w połowie wysokości skrzyni i jest koloru żółtego lub pomarańczowego.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Jest naklejka na skrzyni biegów i jest na niej napisane jaki olej wlewać . Naklejka znajduje sie na skrzyni od strony pasażera , mniej więcej w połowie wysokości skrzyni i jest koloru żółtego lub pomarańczowego.

Witam! Wiem że problem wałkowany tysiąckrotnie,ale przeglądając tematy i posty jestem w rozterce.Serdecznie Proszę Kolegów o wyrozumiałość i pomoc :wink: ....E32 735i Manual 91. Na skrzyni jest pomarańczowa naklejka ATF OIL- mam zamiar niedługo zmienić....Pytanie typu: zalać Dexron II , czy Dexron III bo różnie tu koledzy się wypowiadają...

Tylni dyfer: podają w katalogach SAE 80W....a w tematach wyczytałem że SAX-FO (nie mam szpery)- który z nich zastosować?. POjemności już znam więc czekam na odpowiedź...z góry Dzięki

6 INLINE...

Quattro-Serwis Kraków, ul.Rzemieślnicza 20.

www.quattro-service.pl

Opublikowano
Ehh....temat znów powraca..dość duży wyciek ze skrzyni na łączeniu z wałem :? ( simmering) auto uziemione ,więc pytanie j.w. jak najbardziej na czasie,tymbardziej że zbliżaja się Święta ,więc jesli mógłbym liczyć na pomoc to byłbym bardzo wdzięczny Kolegom :cool2: .....Pytanie o skrzynię i dyfer( przy okazji) post wyżej. Pozdrawiam

6 INLINE...

www.quattro-service.pl

Opublikowano

Witam! Wiem że problem wałkowany tysiąckrotnie,ale przeglądając tematy i posty jestem w rozterce.Serdecznie Proszę Kolegów o wyrozumiałość i pomoc :wink: ....E32 735i Manual 91. Na skrzyni jest pomarańczowa naklejka ATF OIL- mam zamiar niedługo zmienić....Pytanie typu: zalać Dexron II , czy Dexron III bo różnie tu koledzy się wypowiadają...

Tylni dyfer: podają w katalogach SAE 80W....a w tematach wyczytałem że SAX-FO (nie mam szpery)- który z nich zastosować?. POjemności już znam więc czekam na odpowiedź...z góry Dzięki

Dexron II.

Zapraszam na forum uzytkownikow Diesla

http://www.bmw-diesel.pl

Opublikowano
Dzięki i wesołych świąt :handshake:

6 INLINE...

www.quattro-service.pl