Skocz do zawartości

Audio - BMW E60 CIC 2009

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam przede wszystkim, jestem Jarek.

Chciałbym prosić o radę, ponieważ od czytania forum, stron internetowych i ofert sklepów, mam jeszcze większy mętlik w głowie.

Chciałem sobie poprawić system audio w aucie i początkowo nastawiłem się, że wsadzę do przodu Focal IS BMW 100 i do tego pod fotele ISUB BMW 20cm.

Oczywiście do tego jakiś wzmacniacz z DSP nad którym się zastanawiam jeszcze.

Po rozmowie z różnymi firmami od audio, każdy mówi i proponuje coś innego jeden Helixa, kolejny Fichera jeszcze inny Audiosn, etc.

Dlatego moje pytanie.

Przede wszystkim mam problem ze zdobyciem informacji na temat audio w moim aucie, po rozkodowaniu VIN widnieje, że jest to Bussiness czyli zwykłe stereo.

I tu jest dziwny temat, bo niby stereo nie posiada tweeterów, a ja mam. W bagażniku, to w ogóle jest dziwnie, ale nie ma wzmacniacza.

Głośniki mam natomiast w drzwiach z tweeterami, na tylnej półce na pewno też są. Pod fotele jeszcze nie udało mi się zajrzeć, ale myślę, że jak już przestanie lać deszcz, to ogarnę i edytuję post, lub napiszę nową wiadomość do tego.

Ze wszystkich opisów, które znalazłem odnośnie mojej BMW dowiedziałem się, że moje głośniki w drzwiach są zamontowane bezpośrednio do drzwi, i łatwy dostęp po zdjęciu boczku. Okazuje się, że niestety, ale u mnie montowane są do samych boczków i mam je obecnie w domu, bo sobie robiłem pomiary i szykuję się do wygłuszania ich. Także robi mi to jeszcze większy problem ze znalezieniem czegoś sensownego.

Co radzicie w takiej sytuacji, chcę dobry, solidny dźwięk, tak aby ustawienie głośności na max po pierwsze dało czadu, po drugie, aby nie było żadnych przesterów, broomienia i innego hałasu, czyli tak, jak aktualnie jest w oryginale, bo to się akurat projektantom i wykonawcom audio w BMW udało.

No i potrzebuję też czuć jednak ten bas, choć bez przesady, dlatego uważam, iż głośniki pod fotel dadzą radę.

Proszę o jakieś pomysły czego szukać i na co zwrócić uwagę. Wiem, że najprościej oddać auto fachowcom do car audio, ale po pierwsze lubię takie rzeczy robić samemu, po drugie tak czy inaczej uważam, że wydając 11 tysięcy na audio do samochodu, to trochę sporo. Raczej wolałbym się zmieścić w 5tyś. no może do 7tyś. ale to taki na prawdę max.

Dziękuję za wszelki odzew z góry i serdecznie pozdrawiam.

Opublikowano
  • Autor

Ok, edytować nie mogę, ale jeśli moderacja jest na tyle uprzejma, to wrzuci mi ten post do mojego głównego.

Sprawdziłem i okazuje się, że głośniki pod fotelami są, ale w ogóle ich nie słychać.

Także kompletnie nie wiem, co to za system jest w tym aucie.

Opublikowano
  • Moderatorzy
15 godzin temu, xenomorph napisał(a):

po rozkodowaniu VIN widnieje, że jest to Bussiness czyli zwykłe stereo

Przede wszystkim rodzaj radia nie jest powiązany z rodzajem nagłośnienia. Business to tylko wielkość ekranu. Jeśli nie ma żadnego innego wpisu dotyczącego audio to znaczy że masz base stereo.

15 godzin temu, xenomorph napisał(a):

Głośniki mam natomiast w drzwiach z tweeterami,

Z tego co pamiętam w E60 zawsze były maskownice z otworami na tweetery, co nie znaczy że one tam fizycznie są. Jeśli faktycznie zdjąłeś osłony i jest tweeter to być może ktoś coś grzebał.