Skocz do zawartości

Bmw 520i 1998 M52B20 LPG - błąd 75 Lambda Probe 1 i problem z adaptacjami długoterminowymi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ostatnio podłączając program diagnostyczny w sterowniku silnika odczytałem błąd 75 Lambda Probe 1 , pomyślałem, że może to jakiś przypadek zwłaszcza, że błąd został opisany jako sporadyczny i nie występował w tamtej chwili, gdy podłączałem komputer - Error not present. Po skasowaniu nie pojawił po odpaleniu auta. Dziś chcąc sprawdzić czy błąd się pojawił ponownie podłączyłem komputer i znowu błąd był zarejestrowany.

Natomiast problem z adaptacjami długoterminowymi polega na dużych różnicach między bankami cylindrów. Przykładowo teraz na banku 1 mam -17, a na banku 2 +1. Problem pojawił się po wymianie sondy, ponieważ w poprzedniej (Denso) spaliła się grzałka. Nowa sonda na banku 1 to Continental-VDO, dedykowana do BMW M52, a na drugim zamontowana jest sonda NTK, która pracuje już 6 lat. Od raz po zamontowaniu problem zaczął występować. Kasowałem adaptacje i robiłem kalibrację instalacji LPG, ale zawsze efekt był ten sam, że występowały duże różnice pomiędzy bankami.

Ten błąd spowodowany jest dużymi różnicami adaptacji, czy ta nowa sonda jest już uszkodzona (ma dopiero 0.5 roku), czy to są różnice wynikające z różnych firm, ale wcześniej pomiędzy Denso i NTK takich różnic nie było? Przepływomierz wydaje się dla mnie sprawny - 11.5 kg/h na postoju i 440 przy 6000 RPM.

Z góry dziękuje za odpowiedzi, pozdrawiam.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Trochę czasu minęło od założenia tematu i pewnie sam się domyśliłeś ,że problem tkwi w sondzie. Dedykowana do silnika m52 tylko pytanie czy pojedynczy czy podwójny vanos. Bo sondy nie są zamienne dla tych silników. Nie to napięcie i do tego odwrotnie generowane dla ubogiej i bogatej dawki.

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.