Skocz do zawartości

X3 M40i Wyciek płynu chłodzącego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Pytanie do osób które borykały się z wyciekami płynu chłodzącego, a mianowicie czy ktoś z Was samemu wymieniał górny wąż chłodnicy (zlokalizowałem wycieg na plastikowym łączeniu z chłodnicą) jeśli tak to na co zwrócić uwagę przy wymianie? (widziałem że idzie wymienić bez zdejmowania kolektora).

Myślę żeby samemu się za to zabrać, ewentualnie oddać do jakiegoś niezależnego serwisu i od razu prewencyjnie wymienić łącznik węża z blokiem silnika oraz pompę wody, coś jeszcze?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Wymkenialem sam dorny wąż. Dostęp pod kolektorem do króćca słaby, ale zrobilem bez sciagania. Do wymiany krócca już bym sciagal kolektor. Rozbierania triche jest bo sterownik silnika trzeba wyjąć. Oczywiście w tym aucie nie ma czegoś takiego jak korek spustowy płynu, więc odpinasz wąż i spuszczasz.

Kodowanie, Konwersja aut na EU z każdym systemem. NCD2. Aktywacja Carplay, Android Auto, usług online.

Remote Start w autach EU oraz USA benzynowych z BDC3.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź, chyba wymienię samemu i myślę żeby jednak kupić uszczelki kolektora, ściągnąć go dla świętego spokoju i od razu za jednym zamachem wymienić podstawę filtra oleju.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie właśnie pompę wody wymieniają z kolei. 50 tys km nalotu bo też nagle płynu wyparowało.