Skocz do zawartości

Flaszowanie DDE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim,

Jest taka sprawa, mianowicie 2007 530xd LCI z silnikiem M57N2 235hp/173kW i manualną skrzynią biegów. Projekt związany z przeróbką z xdrive na RWD. W tym momencie jest już zamontowana pompa DSC z RWD LCI. Samochód odpala, czujniki ABS widoczne przez DDE, moduł xdrive (VGSG) odłączony. Na desce choinka ABS, EBV, DSC ponieważ sterownik DDE jest jeszcze na starym sofcie z xdrive.

Screenshot_20260403-182941.pngScreenshot_20260403-183024.png

Jak widać, są błędy (4C3D i 438D) związane z momentem obrotowym. DSC przesyła informację do sterownika ale informacja jest niezrozumiała. Chodzi o moment obrotowy (torque).

Czy jest możliwe flashowanie DDE (xdrive) softem do RWD aby pozbyć się tych błedów?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Choinka na desce z powodu dde? Nie bardzo. Sprawdz bledy w dsc, czujnik przyspieszen zmieniles?

Opublikowano
  • Autor
2 minuty temu, kkx5 napisał(a):

Choinka na desce z powodu dde? Nie bardzo. Sprawdz bledy w dsc, czujnik przyspieszen zmieniles?

Tzn. DDE nie komunikuje się z nowym DSC w pewnych kwestiach. Czujnik przyspieszeń w xdrive jest pod fotelem pasażera (wersja 3.8), natomiast w RWD LCI z tego co czytałem czujnik jest zintergrowany z DSC (wersja 3.22).

Więc soft DDE z xdrive nie rozumie albo wogòle nie dostaje informacji od nowego czujnika przyspieszenia. Dlatego myślę wgrać soft od RWD (530d).

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Powtarzam, odczytaj bledy dsc bo tu masz raczej problem. W lci, jak w kazdym bmw, jest czujnik przyspieszen. W przypadku e60, pod dywanem pasazera. To co zglasza dde jest nie istotne.

Opublikowano
  • Autor
12 minut temu, kkx5 napisał(a):

Powtarzam, odczytaj bledy dsc bo tu masz raczej problem. W lci, jak w kazdym bmw, jest czujnik przyspieszen. W przypadku e60, pod dywanem pasazera. To co zglasza dde jest nie istotne.

Te błędy co podałem na początku są z DSC..

4C3D, 438D

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

To nie sa bledy dsc a dde. Masz dde receiver.

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, kkx5 napisał(a):

To nie sa bledy dsc a dde. Masz dde receiver.

To są błędy które są bezpośrednio moim problemem. DSC (transmitter) wysyła do DDE (receiver) informację (request/rządanie) o momencie obrotowym. DDE nie rozumie tej informacji bo ma wgrany soft do xdrive i oczekuje informacji od VGSG który ma zupełnie inną strukturę ramki (informacji) wysyłanej do DDE. Dlatego wyskakuje błąd 4C3D.

W mojej opinii, jedynym rozwiązaniem jest wgranie na DDE wersji softu dla RWD. Chyba już znalazłem soft RWD który idealnie pasuje do mojego sterownika DDE.

Edytowane przez Tomek777

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie. W kazdym bmw mozesz odlaczyc dde z lini can i nie bedziesz mial choinki na zegarach. Dsc nie potrzebuje dde do prawidlowej pracy. Robilem pare takich "manewrow" awd->rwd i soft dde nie byl problemem.

Opublikowano
  • Autor
8 godzin temu, kkx5 napisał(a):

Nie. W kazdym bmw mozesz odlaczyc dde z lini can i nie bedziesz mial choinki na zegarach. Dsc nie potrzebuje dde do prawidlowej pracy. Robilem pare takich "manewrow" awd->rwd i soft dde nie byl problemem.

To skąd DDE ma wiedzieć jak dostosować moment obrotowy? Jak przerabiałeś temat to podziel się co trzeba zrobić żeby działało. Wymiana czujnika przyspieszenia bocznego?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Przeciez masz choinke na desce a uczepiles sie dde. Pomysl, jak masz awd i choinke, to warsztat/ktokolwiek, sprawdza bledy dde? No nie. Tak samo jest w rwd. Skanujesz dsc bo tam masz bledy. Napisze raz jeszcze, podaj bledy dsc, jak na razie, widze tylko zle zrozumienie problemu.

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, kkx5 napisał(a):

Przeciez masz choinke na desce a uczepiles sie dde. Pomysl, jak masz awd i choinke, to warsztat/ktokolwiek, sprawdza bledy dde? No nie. Tak samo jest w rwd. Skanujesz dsc bo tam masz bledy. Napisze raz jeszcze, podaj bledy dsc, jak na razie, widze tylko zle zrozumienie problemu.

Błędy DSC: 6E0D, 5EDE

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nic mi te bledy nie mowia, nie dales opisu. Nie wazne.

Zmieniasz pompe na wlasciwa, zmieniasz czujnik przyspieszen, odlaczasz ster vtg, wywalasz xdrive z fa, kodujesz, odkrecasz czujniki abs przod, przekrecasz o 180°, robisz nowe mocowania czujnikow, kalibrujesz czujnik kata skretu, jesli zrobisz wszystko dobrze, bledy znikaja.

Opublikowano
  • Autor
38 minut temu, kkx5 napisał(a):

Nic mi te bledy nie mowia, nie dales opisu. Nie wazne.

Zmieniasz pompe na wlasciwa, zmieniasz czujnik przyspieszen, odlaczasz ster vtg, wywalasz xdrive z fa, kodujesz, odkrecasz czujniki abs przod, przekrecasz o 180°, robisz nowe mocowania czujnikow, kalibrujesz czujnik kata skretu, jesli zrobisz wszystko dobrze, bledy znikaja.

Dzięki... W sumie wszystko już mam zrobione oprócz czujnika przyspieszenia. Pompe DSC mam z 2009 roku więc chyba czujnik musi być MM3.22. Wiesz coś w tym temacie?

Acha, jeszcze jedna sprawa, czy można założyć pompe DSC z dawcy z automatyczną skrzynią biegów do pacjenta z manualną skrzynią?

Edytowane przez Tomek777

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Tak, czujnik chyba ten, nie pamietam juz. Pompa ta sama, przekoduj ja ncs pustym czy tam protool factory coding, inaczej bedzie szukal, chyba parking lock.