Skocz do zawartości

Spadek mocy 330cd

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, dziś na wolnych obrotach podczas jazdy po parkingu wyskoczył check engine po podłączeniu do komputera błąd 4530 - Obwód sterowania ciśnieniem turbodoładowania; odchyłka dodatnia - nieciągły, samochód stracił moc dopiero po przekroczeniu 2300 obrotow było czuć ze turbo pompuje.

Opublikowano
  • Moderatorzy

Zablokowany nastawnik turbiny lub brak sterowania, dziurawy dolot, zatkany czujnik ciśnienia doładowania, niesprawny EGR jeśli nie był usunięty. W tym kierunku szukaj.

Opublikowano
  • Autor

Po jakimś czasie wyskoczył kolejny błąd 4507 system egr sterowany Maf, zbyt mały przepływ egr - nieciągły, teraz gdy te dwa błędy się pojawia wyskakuje check

Opublikowano
  • Moderatorzy

Zobacz czy się nie zaciął w pozycji otwartej, wężyki podciśnienia czy nie są sparciałe, przetwornik ciśnienia profilaktycznie do wyczyszczenia. Masz tam silnik z turbiną sterowaną podciśnieniem czy nastawnik elektryczny ?

Opublikowano
  • Autor
27 minut temu, Fuser napisał(a):

Zobacz czy się nie zaciął w pozycji otwartej, wężyki podciśnienia czy nie są sparciałe, przetwornik ciśnienia profilaktycznie do wyczyszczenia. Masz tam silnik z turbiną sterowaną podciśnieniem czy nastawnik elektryczny ?

Z tego co mi się wydaje to jest podciśnienie bo wężyk idzie do puszki plastikowej nad turbem i z tej puszki raczej szedł w stronę turba ale 100% pewności nie mam rok auta 2003 wiec pierwszy wypust poliftowych coupe z m57 204km

Opublikowano
  • Moderatorzy

204KM to silnik M57N. Jeśli nastawnik turbo jest na podciśnieniu to wymień wszystkie wężyki na silikonowe jeśli tego jeszcze nie ruszałeś. Zdejmij rurę z EGR i zobacz czy grzybek nie jest zablokowany w otwartej pozycji, bo wtedy spaliny na stałe idą w dolot. Najlepiej byłoby go dezaktywować, ale M57N to już chyba jest DDE5 i samo odpięcie wężyka będzie dawać check. Można  programowo ograniczyć.

Opublikowano
  • Autor

Okej zaraz się za to zabiorę, a wężyki maja różne rozmiary czy wszystkie takie same? Bo chciałbym to już zamówić a niektórych nie idzie pomierzyć 

Opublikowano
  • Moderatorzy

Turbo, EGR, poduszki silnika, wszędzie idzie ten sam wężyk. Ja kupowałem 4 mm silikon chyba 4-5 metrów. Możesz kupić różnego koloru, żeby rozróżnić odbiorniki. Nie kupuj tylko gumowego, bo popęka po dwóch latach.

Przy okazji możesz dokupić na wymianę ten fragment co łączy pompę wakum z magistralą podciśnienia oraz z drugiej strony do serwa. Tam jest 10mm lub 12mm średnica, nie pamiętam.

Opublikowano
  • Autor

Dzisiaj sprawdziłem egr nie wydaje się zbyt brudny lecz tłoczkiem nie szło ruszyć przy zasysaniu dużą strzykawka i wydaje się na niedomkniętego do końca jutro gdy dostane uszczelkę zdemontuje i spróbuje go wyczyścić. I przy tym sprawdzaniu egr odłączyłem podcisnienie i stwierdziłem ze zrobię kilka km bez podciśnienia na zaworze egr i całkiem inne auto od samego dołu czuć że przyspiesza i wiadomo check się pojawił lecz tylko od egr 

Opublikowano
  • Moderatorzy
17 godzin temu, areqq napisał(a):

bez podciśnienia na zaworze egr i całkiem inne auto od samego dołu czuć że przyspiesza

Silnik bez EGR ciągnie już od dołu. 😉

17 godzin temu, areqq napisał(a):

egr nie wydaje się zbyt brudny lecz tłoczkiem nie szło ruszyć

Zobacz na odpalonym silniku jak pracuje EGR