Skocz do zawartości

video rejestrator i wzmacniacz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

BMW 530d 2021r

Potrzebuje podpiac video rejestrator, wydaje mi sie ze najlepiej po zasilanie z zapalniczki.

Znalazlem bezpieczniki (pod schowkiem) ale nie umiemi sie dostac do kabli. Czy jak zdemontuje schowek to bede mogl sie dostac lepiej do kabli z bezpieczkinow?

Jak lepiej sie podpiac pod jakis inne to prosze o porade.

Moze ktos juz montowal i wie gdzie sie najlepiej podpiac, tak zeby po zgaszeniu auta - albo zaraz albo öpo chwili kamera sie wylaczala a po uruchomieniu zaplonu wlaczala?

Chcialbym jeszcze dolozyc wzmacniacz i subwoofer - gdzie sie podpiac najlepiej?

Robil juz ktos cos takiego?

Z gory dzieki za pomoc

Opublikowano

Kup na allego kablek z gniazdem bezpiecznika. Nazywa sie to chyba bezpiecznik bypass. Wyciągasz oryginalny bezpecznik, w jego miejsce wkładasz bypas do któgo wkładasz wyjęty bezpiecznik. Na kabelku masz plus zasilania. 
Subwoofer - jak masz system HiFi - to w bagżniku po lewej stronie za klapką masz wzmacniacz. Musisz wpiąć się do szarych kabli ktore zasilaja subwoofer pod siedzeniem sygnałem. To te o najgrubszej średnicy. Bedziesz miał sygnał wejściowy do wzmacniacza 

Edytowane przez Tomi_ST

Opublikowano
  • Autor

A jakbym chcial sie podpiac bezposrednio do kable to demontaz schowka mi to umozliwi?

Opublikowano
  • Autor
W dniu 25.02.2026 o 16:06, Tomi_ST napisał(a):

Kup na allego kablek z gniazdem bezpiecznika. Nazywa sie to chyba bezpiecznik bypass. Wyciągasz oryginalny bezpecznik, w jego miejsce wkładasz bypas do któgo wkładasz wyjęty bezpiecznik. Na kabelku masz plus zasilania. 
Subwoofer - jak masz system HiFi - to w bagżniku po lewej stronie za klapką masz wzmacniacz. Musisz wpiąć się do szarych kabli ktore zasilaja subwoofer pod siedzeniem sygnałem. To te o najgrubszej średnicy. Bedziesz miał sygnał wejściowy do wzmacniacza 

Wiesz może dokładnie w ktory bezpiecznik sie wpiąć bo nie umiem znaleźć takiego co zadziała po zapłonie zeby ten wideorejestrator podpiąć?

Opublikowano
W dniu 26.02.2026 o 13:43, kjarek22 napisał(a):

A jakbym chcial sie podpiac bezposrednio do kable to demontaz schowka mi to umozliwi?

Schowek jest nie demntowalny.

Opublikowano
  • Autor

Wiecie w jaki bezpieczni sie wpiac zeby po zaplonie pojawilo sie 12V i po zgaszeniu auta wzlaczylo sie zasilanie?

Opublikowano

Nie masz żadnego miernika albo żarówki z oprawką i kabelkiem ? Jak nie masz to kup na stacji benzynowej taki próbnik napięcia co wyglada jak długopis z kabelkiem. Kosztuje kilkanście zł.

Ja mam podpięte to tak jak na zdjęciu - przepraszam ale nie udało mi się zrobić ostrego zdjęcia.

Wybrałem bezpiecznik z najmniejszym amperażem - 5A chyba

image.thumb.jpeg.808e246aac05f915b6465bf9e25e168a.jpeg

Opublikowano
  • Autor
16 minut temu, Tomi_ST napisał(a):

Nie masz żadnego miernika albo żarówki z oprawką i kabelkiem ? Jak nie masz to kup na stacji benzynowej taki próbnik napięcia co wyglada jak długopis z kabelkiem. Kosztuje kilkanście zł.

Ja mam podpięte to tak jak na zdjęciu - przepraszam ale nie udało mi się zrobić ostrego zdjęcia.

Wybrałem bezpiecznik z najmniejszym amperażem - 5A chyba

image.thumb.jpeg.808e246aac05f915b6465bf9e25e168a.jpeg

Wszystkie bezpieczniki maja u mnie maja 12V jak mierze miernikiem i dlatego sie pytam. Nie wiem o co chodzi

Jaki to nr bezpiecznika?

I za co on jest odpowiedzialny?

Bo u mnie nawet gniazdo zapalniczki po zamknieciu auta ma ciagle zasilanie

Edytowane przez kjarek22

Opublikowano

Wg mnie wszystkie bezpieczniki w tej skrzynce są zasilane po zapłonie. 
Jak wyłączysz zapłon to zasilane jest jeszcze przez jakiś czas - 2-3 minuty. 
Otwórz drzwi pasażera, poczekaj kilka minut aż auto się uśpi (zgaśnie wszystko na wyświetlaczu) i wtedy pomierz napięcie. 
Gniazdo zapalniczki też odłączy sie po kilku minutach 

Edytowane przez Tomi_ST

Opublikowano
  • Autor
5 godzin temu, Tomi_ST napisał(a):

Wg mnie wszystkie bezpieczniki w tej skrzynce są zasilane po zapłonie. 
Jak wyłączysz zapłon to zasilane jest jeszcze przez jakiś czas - 2-3 minuty. 
Otwórz drzwi pasażera, poczekaj kilka minut aż auto się uśpi (zgaśnie wszystko na wyświetlaczu) i wtedy pomierz napięcie. 
Gniazdo zapalniczki też odłączy sie po kilku minutach 

No chcialem tak zrobic ale wlacza sie alarm i nie wiem jak go wylaczyc

Wiesz moze?

Opublikowano

A dlaczego po otwarciu drzwi pasażera zaryglowujech auto pilotem ?

Zrób tak. Podłącz kamerę do dowolnego bezpiecznika. Przekonaj się ze działa (mruga dioda LED kamery) na właczonym zapłonie. Wyłącz zapłon, wyjdź z auta i zarygluj auto z pilota. Wróc do auta po 15 minutach i nie otwierając auta zobacz przez okno czy dalej mruga dioda w kamerze. Jak mruga to spróbuj innego bezpiecznika 

Opublikowano
  • Autor

Wczoraj ogarnalem temat z videorejestratorem i montazem kamer przod i tyl.

U mnie byl to bezpiecznik F50 ten wskazany strzalka na zalaczonym zdjeciu 

Screenshot2026-03-05065334.png.308cc3486bafee74543e60bebb8b29ea.png

2.png.2b0c7b747b5e91fb711606698beaca71.png

i dziala super bo wlacza sie po wlaczeniu przycisku start i tak samo sie wylacza przy nacisnieciu stop - nie musialem nic czekac 

Moze sie komus to przyda

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Można też sprawdzić na schemacie i po prostu dołożyć pin od drugiej strony skrzynki/modułu i dołożyć osobny bezpiecznik (gdzie linia jest realizowana przez ten sam przekaźnik/ ten sam terminal). Tak jak się to robi przy retrofitach.