Skocz do zawartości

Ustawienia swiatel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Dodam ze jestem dopiero co po zakupie auta BMW 530d z 2021r. Jestem zielony z BMW 

Chodzi mi o ostawienie swiatel i pokretlo od swiatel wewnatrz. Normalnie dla mnie powinno to byc tak:

• przelacznik na 0 - to maja byc tylko swiatla dzienne
  • Nastepnie sa pozycyjne - to wiadomo
  • AUTO - to w zaleznosci czy na zewnatrz jest:
    • jasno to dzienne
    • ciemno to przelanczaja sie na swiatla mijania

A u mnie jest obojetnie czy na 0 czy AUTO to swiatla ustawiaja sie same pod oswietlenie na zewnatrz.

Moze mi ktos powiedziec czy da sie ustawic to tak jak powinno byc?

Ogladalem w instrukcji i szuklem na forum ale nie znalazlem odpowiedzi (moze cos przeoczylem)

Prosze o pomoc i z gory dzieki za odpowiedzi

Opublikowano

Tak jest w serii G. Żebyś na 0 miał zawsze tylko dzienne trzeba to zakodować. Czy wykodować bardziej załączanie mijania. 

Opublikowano
  • Autor
10 minut temu, derlysy napisał(a):

Tak jest w serii G. Żebyś na 0 miał zawsze tylko dzienne trzeba to zakodować. Czy wykodować bardziej załączanie mijania. 

To nie rozumiem po co te pokretlo wogole jest jak tak to ma dzialac. Ale widocznie nie jest mi dane rozumiec.

Mimo to dziekuje za odpowiedz  

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Tak sobie wymyśliły inżyniery i tak jest. Ja kodowałem zeby na zero nie włączały sie mijania. Poza tym pokrętło jest po to żebyś mógł w dzień włączyć sam światła mijania niezależnie od czujnika 😉 

🙃🙃

Opublikowano
  • Moderatorzy

To zależy od ustawień. Przy czym nie wszystko ustawisz w menu samochodu. Do tego o czym piszesz potrzebny będzie interfejs diagnostyczny i oprogramowanie. I wtedy pod "0" możesz sobie ustawić albo kompletną ciemność albo np. tylko światła dzienne.

Domyślne ustawienia producenta są jednak inne (takie jak piszesz) m.in. dlatego, żeby nieświadome dziadki leśne, czyli mniej ogarnięci użytkownicy, nie jeździli z wyłączonymi światłami.

Opublikowano

Do tego jedno pokrętło na różne rynki. U nas wygląda jakby coś było nie tak, ale gdzie indziej zero będzie faktycznie zero.

Opublikowano
  • Moderatorzy
2 godziny temu, lucas48 napisał(a):

Do tego jedno pokrętło na różne rynki. U nas wygląda jakby coś było nie tak, ale gdzie indziej zero będzie faktycznie zero.

Zgadza się. Tam gdzie nie mają obowiązku jazdy na światłach do jazdy dziennej, na "0" wszystkie światła będą faktycznie wyłączone.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

A takie kodowanie jestem w stanie sam sobie zrobic jakims urzadzeniem?

Jak tak to jak sie nazywa i ile kosztuje i gdzie kupic?