Skocz do zawartości

Jaki olej do mojego BMW – wszystkie modele i silniki

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4,4 tys.
  • Wyświetleń 937,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Nie, bez pdf'a auto.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

To ja bym lał full saps (ll01). Są takie z api SP ale to tylko M47 więc.... Orlen też robi dobre oleje 🙂 kto powiedział, że złe 

spacer.png

Opublikowano

Oczywiście, że robi db oleje; nawet bdb.
Na oilclub żadna analiza nie wyszła podejrzanie.
Formulacje poprawne, typowe.
Teraz w silniku pływa Motul EFE 5w30, którego odpowiednikiem jest Orlen XD.
Ja dobrałem V'ke, czyli C3 z formulacja pod VW (504/507).

PS
Inna moje samochody przejechały już pod 200kkm na Orlenach i bardzo sobie je chwale.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam jak w tytule jaki olej i o jakiej lepkości polecacie do G12 750il z 2021 r przebieg 80.000 tys km.?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Na początku witam wszystkich fanów marki BMW, nie jestem posiadaczem stricte auta tej marki ale w moim terenowym potworku (ostro zmodyfikowany) bije serce z Bawarii )

Zarejestrowałem się na tym forum bo zacząłem ostatnio poznawać coraz mocniej silnik BMW i szukam w niektórych drobnych kwestiach pomocy.

Prosze o rade dotyczącą dobrania oleju:

Silnik M57D30 - wersja z BMW E39 184 konie z 2000 roku< obecnie 220 KM po zmienionej mapie
Silnik nie ma DPF, nie ma EGR, nie ma przepustnicy, nie ma katalizatora. nie ma klap wirowych. Reszta podzespołów jest i działa. Turbina hybryda. Powiększona chłodnica i customowy intercooler. Przebieg silnika ok 230k km.
Bierze lekko olej, a przy ostrym przygazowaniu zakopci na czarno.

Jazda głównie w trasie na odcinkach minimum 300km a nastepnie ostra sieczka w terenie.
Czytałem że do tego rodzaju pracy jednostki najlepiej zalać olej 10W60 + jakiś modyfikator by rozruch silnika nie był uzależniony od początkowo dużej gęstości oleju. Skłaniam się jednak do oleju 10W40 + modyfikator. Kompresji jeszcze nie robiłem, choć w Inpie nie widzę nic nieprawidłowego. Silnik jednak swój przebieg ma i w terenie lekko nie ma, stąd moje zastanawianie się nad zmianą oleju na nieco gęstszy.

Dodam że olej zmieniam co jakieś 5000 km lub minimum dwa razy w roku.

Co sądzicie o takim rozwiązaniu? Proszę o rade w doborze konkretnego oleju.

Edytowane przez Offroad4x4