Skocz do zawartości

X5 M45B3.0i aktualizacja sterownika silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, posiadam X5 E53 z silnikiem M54 B3.0i + gaz w manualu z 2001r, szukam podpowiedzi, jak mogę zaktualizować sterownik silnika  przy pomocy WinKFP. Auto na benzynie zimne odpala normalnie, następnie faluje i gaśnie, trzeba wcisnąć pedał gazu bo z początku nie ma reakcji, podtrzymać go na obrotach i dopiero po osiągnięciu większej temperatury chodzi lepiej lecz słaba reakcja na pedał gazu od dołu ( na gazie auto chodzi ok w całym zakresie obrotów ). W INPA brak błędów silnika. Udało mi się odczytać z sterownika Simens DME MS43 5WK90012 przez INPA - datę: 24.04.01, software nr 7509652, oficial nr 7503718, assembly nr 7512195, sterownik nie był jeszcze nigdy aktualizowany. Niestety nie wiem którym plikiem zaktualizować po tych nr 7512195,  7511570, 7503718 w WinKFP nic nie znalazłem i nie wiem co można zmienić z bazy SPdaten odpowiedniego do tego sterownika żeby auto wróciło do swojej kultury pracy. Będę wdzięczny za pomoc i naprowadzenie w czym tkwi przyczyna, czy aktualizacja sterownika pomoże, czy szukać gdzie indziej :).

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Winkfp nie znajduje bo nie ma pełnej historii wersji. Standardowo jak jest stary soft i nie znajduje w komforcie to szukasz w pliku sterownika z rozszerzeniem .his po assembly number

Nie wiem jaką wersję SP daten mam u siebie ale... u mnie najnowszy dla Ciebie to 7545686 - pomiędzy Twoją wersją a tą ostatnią było 9 aktualizacji - o ile dobrze liczę - ale to już Ci pokaże winkfp jak wybierzesz wersję.

Druga opcja to sprawdzenie w DDE/DME SA option helper, wybierasz spdaten i wpisujesz jaką masz wersję.

Pamiętaj o dobrym zasilaczu bo włączą się wentylatory inne duże odbiorniki.

spacer.png