Skocz do zawartości

6hp26 szarpie na 5biegu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 6hp26 szarpie przy jeździe ze stałymi obrotami na 5 biegu. Nie widać nic po obrotach, skrzynia nie wchodzi w tryb awaryjny, wrażenie jest takie jakby rozlacAlo napęd.

Olej i mechatronika robione jakiś czas temu ...

Miał ktoś taki problem?

Opublikowano

Może być tak, że konwerter nie trzyma ciśnienia. Miałem podobnie, po 1 wymianie oleju przy przebiegu 200kkm skrzynia po przejechaniu 6kkm zaczęła szarpać.Wymieniłem konwerter+olej+miska z filtrem i wszystko gra. Moja skrzynia to 6hp21. 

Opublikowano
  • Autor

I byłoby tak tylko na jednym biegu? Tzn na 6biegu jak trochę przyspiesze już tego nie ma 

Opublikowano

a błędy silnika, abs, są?

Opublikowano
  • Autor
38 minut temu, 520i napisał(a):

a błędy silnika, abs, są?

Silnika są od świec żarowych bo nie działa sterownik. Pozatym szarpie tylko na rozgrzanym silniku/skrzyni. Zastanawiam się nad konwerterem czy może dawać taki objaw, szarpie tak jakby ktoś złapał z tyłu za hak i puścił tyle że czuć to na całym aucie..

Opublikowano

Pierwszym objawem był skokowy przyrost obrotów tzn. przyspieszałem na 3 biegu a wskazówka obrotomierza nie szła płynnie tylko skokowo.Dodam,że nie było to odczuwalne na aucie. Wytargałem egr-a okazał się czysty, w sterowniku silnika 0 błędów. Dopiero diagnostyka komputerowa skrzyni wskazała, że coś się dzieje z ciśnieniem konwertera. Konsultowałem to w dwóch warsztatach zajmujących się tylko BMW/MINI i padło na konwerter. 

Opublikowano
  • Autor

Więc sprawdziłem i szarpanie występuje tylko przy jednostajnej jeździe na 5biegu. Przykładowo jadę 80kmh na 5biegu i podszarpuje autem. Czuć to na całej budzie. Może to być konwerter? Myślę że jeśli problem byłby w skrzyni to zaraz srala by bledami

Opublikowano

W moim przypadku nie było błędów w sterowniku skrzyni.Zrób diagnostykę u jakiegoś ogarniętego mechanika i na pewno coś wyczyta po logach.A na własną rękę zrób jeszce tak, rozpędź auto do powiedzmy 100km/h,włącz tempomat i obserwuj wskazówkę obrotomierza.Jeśli będzie delikatnie falowała to prawie pewne problemy z konwerterem.

Opublikowano
  • Autor

Faktycznie to chyba sprzęgło.

Na zimnym silniku falują obroty przy tej prędkości i na 5 biegu a jak się rozgrzeje to nie falują tylko podszarpuje.

Opublikowano
  • Autor

W skrzyni brakowało 400ml oleju.