Skocz do zawartości

[E91] Pomoc w doborze modułu, steronika PDC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć !

Padł mi moduł PDC jak ze zdjęcia o następujących numerach 66.21-6 974 021, Bosch 0263004155 . Wszystkie czujniki z tyłu bo tylko tam je mam pod palcem wibrują. Nie mogę znaleźć na forum podobnego tematu. Czy moduły o innych numerach bedą pasować z dwoma kostkami do podpięcia jak z mojego zdjęcia? Jest ktoś w stanie podpowiedzieć jak ewentualnie dopasować ? Czy dla przykładu ten https://allegro.pl/oferta/modul-sterownik-parkowania-pdc-mini-r60-9252640-17497681880 lub ten https://allegro.pl/oferta/bmw-e87-e81-e82-e84-e90-e91-e92-e93-modul-sterownik-parkowania-pdc-6982402-18091766426 będzie pasował ? Z góry dziękuje za pomoc. 

bc0d4cb6-5f98-471e-ac38-c827cdca0eb6.jpg

Opublikowano

Czy diagnostyka jasno wskazuje na awarię modułu i koniecznośc jego wymiany, czy wymieniasz na ślepo? 

Generalnie zasada jest prosta - kupujesz moduł pod ten sam tym wyposazenia (czyli u Ciebie PDC tylko tył, a więc moduł na 2 wtyczki) o HW nie niższym niż Twoje. Pamiętaj że po wymianie moduł wypadałoby zakodować pod Twoje auto. Bez kodowania może działać, ale niekoniecznie prawidłowo. 

Wg realoem masz kilka numerów zamiennych:

image.png.b8eff4a1839650ea9efc5297840bd545.png

Opublikowano
  • Autor

Znajomy od BMW "powiedział", że zazwyczaj zawsze pada moduł PDC. Mam następujące błędy:

9E2D

Ultrasonic sensor, rear – faulty
Uszkodzony czujnik ultradźwiękowy – tył

9E35

Ultrasonic sensor, rear left – electrical fault
Czujnik parkowania tylny LEWY – usterka elektryczna

9E36

Ultrasonic sensor, rear right – electrical fault
Czujnik parkowania tylny PRAWY – usterka elektryczna 

Czy to może znaczyć, że gdzieś czujnik poszedł amoduł sam w sobie jest sprawny ?

obraz_2025-12-17_221819094.png

Edytowane przez Tomas47k

Opublikowano

Zrób diagnoze ISTĄ a nie bimmertoolem. ISTA cie poprowadzi przez proces diagnozy.

To że czujnik cyka pod palcem wcale nie oznacza, że jest sprawny, może generowac, ale nie wysyłac impulsu do modułu.