Skocz do zawartości

Koszty eksploatacji i serwisowe F20 w 2025

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Przymierzam się do kupna pierwszego BMW F20 118i. Mam na oku jeden ze 190k przebiegu, drugi 150k.

Ile obecnie wychodzą koszty typowych napraw(części + ew średnia robocizna) i wymian eksploatacyjnych w perspektywie przebiegu 30 i 50 tys km ?

Niby "znawcy" odradzają, ale chciałbym tutaj zapytać jak to u Was/Waszych znajomych wygląda finansowo i czy ten silnik jest aż tak "tragiczny" jak to posiadacze toyot czy innych japońców malują.

Opublikowano

118i wychodziły w dwóch silnikach o ile sie nie myle. O który pytasz?

Opublikowano

Dokładnie tak, bo koszta eksploatacji jak i awaryjność N13 będą zgoła inne niż dla B38. 

Opublikowano
  • Autor

Witam,
Chodzi o ten 118i 170KM z 2012(ten 4 cylindrowy).

Opublikowano

Czyli rozmawiamy o n13. Wiec dobrze eksploatowany egzemplarz z częstymi wymianami oleju powinien być git. Przebiegi już spore jak na ten silnik wiec warto by było zajrzeć do rozrządu. Zaniedbany czyli większość rynku bierze olej oraz ciekną. Padają trubo cewki oraz wtryski. Ja osobiście wolał bym diesla ? 

Opublikowano
  • Autor

Witam,

Więc tutaj to rozchodzi się głównie o częste wymiany oleju(co 10 tys. km/2 lata czy częściej?) i powinno być bezproblemowo? A co do rozrządu to na ile km wystarczy po wymianie(trochę kosztuje jak się orientowałem) i to samo na ile wystarczą wtryski(gdzieś widziałem ponad 1k za sztukę), cewki, turbo po wymianie(też jakie to koszta orientacyjnie)? Te wycieki łatwo zdiagnozować przyczynę i naprawić czy trochę dłubania i napraw by było?

Widziałem na też yt filmiki, że mechanicy dostali takie f20 118i z błędami i dobre kilka/kilkanaście roboczogodzin musieli spędzić nad zdiagnozowaniem dokładnej przyczyn - prawda to dla większości czy akurat taki niezadbany egzemplarz trafili? Diesel odpada - nie robię takich długich tras i nie chciałbym dokładać do dwumasy, dpfów czy innych dodatków przy dieslu.

Edytowane przez wexew271

Opublikowano

Ja bardzo dużo tych jedynek z tym silnikiem oglądałem. Zrezygnowałem bo każda miała jakieś wycieki itp (obejrzałem chyba z 10sztuk). I ostatecznie kupiłem 120d ale też dużo jeżdżę ok 30-40 tys km rocznie. Ale odpowiadając na twoje pytania to trochę loteria wiekszosć pierwsze serwisy miała po 30tys km, wiec każdą to może dotyczyć że łańcuch strzelił. Po zrobieniu rozrządu na 100-150tyś powinien być spokój. Weź pod uwagę że te auta mają już ponad 10lat one bedą się sypać mimo wszystko. A co do wtrysków to już zależy jak kto jeździł (a bmw raczej mało kto jeździ spokojnie ? ). Wycieki raczej łatwo zlokalizować standardowo pokrywa zaworów (pęka lub się poci), uszczelka podstawy filtra oleju, odma itp. To już też zależy czy twój mechanik ogarnia. Te silniki swoja drogą lubią pić ten olej o ile sie nie mylę to tam problem z pierscieniami czesto jest, ale ktoś tutaj może na formum mnie poprawi. 
Są ludzie którzy te silniki na ponad 270 koni robią i jeżdżą bez awarii wariują i szaleją nimi, ale zapewne dbają jak wsadzili dużo kasy w tunning. 
Prawda taka, że musisz mieć przygotowany margines finansowy na niespodziewane koszty, których nie przewidzisz.   

może trochę chaotycznie się rozpisałem na temat, ale takie moje przemyślenia