Skocz do zawartości

Drgania karoseri i kierownicy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam dziwny problem z drganiami powyżej 120, w zawieszeniu brak luzów, felgi letnie 17 i zimowe 15 nowe opony i to samo,z tylu wszystkie gumy i tuleje wymienione co dziwne wchodząc w zakręty przy tej prędkości lub wciskając hamulec drgania ustępują ale czuć je wtedy mocno na gałce od zmiany biegów. Ktoś ma jakiś pomysł gdzie szukać przyczyny? 

Opublikowano

Poczytaj ten wątek, może coś znajdziesz dla siebie :

Dragania na kierownicy (70-100) nie wiadomo co - E81, E82, E87, E88 - BMW Klub Polska - Oficjalne forum https://share.google/wTiKDb9z2oCzf1il1

Opublikowano
  • Autor
7 godzin temu, yeti19 napisał(a):

Poczytaj ten wątek, może coś znajdziesz dla siebie :

Dragania na kierownicy (70-100) nie wiadomo co - E81, E82, E87, E88 - BMW Klub Polska - Oficjalne forum https://share.google/wTiKDb9z2oCzf1il1

Przeczytałem cały wątek u mnie felgi wchodzą ciasno na piasty były wymieniane 2 lata temu, moje letnie i zimowe, od kolegi brałem 2 inne komplety i zawsze to samo zaczyna się od 120 i czuć to na kierownicy, siedzeniu, widać jak drży lusterko wsteczne, pasażer z tyłu siedząc też to czuje. Czasami jest tak ze nie ma bicia żadnego np. jadę 150 zwalniam do 100 daje gazu wskazówka pokazuje 120 i zaczyna się. Od ruszenia do 120 jest zajebiście nic nie czuć przekroczę tą prędkość i od razu czuć drgania.

Opublikowano

Ciekawe.. za drgania wajchy biegów winiłbym poduchę skrzyni, ale to powinno być raczej na postoju odczuwalne. Sprawdzałeś podporę i  łączniki wału napędowego? Elastyczny przy skrzyni i krzyżowy przy dyfrze  - łoś lubi się przyciąć w jedną stronę. 

Opublikowano
  • Autor

Walczę z tym 2 lata napisze co do tej pory było zrobione:

Nowy używany wał , łącznik przy skrzyni, poduszki skrzyni, cały przód wszystkie gumy tuleje itd. wymienione, magiel po regeneracji, tarcze klocki przód i tył, skrzynia, cały tył nowe gumy i tuleje kupę kasy wsadzone i nic nie pomogło. Mam kupione 2 półosie i łącznik elastyczny z krzyżakiem ten co idzie z kolumny kierowniczej do maglownicy za tydzień mam termin u mechanika może w końcu się uda naprawić. Uszkodzony dwumas mógłby  powodować te drgania?

Edytowane przez tolek22

Opublikowano

W sumie, walnięty dwumas objawia sie właśnie drganiem budy i drążka zmiany biegów,  ale głównie przy przyspieszaniu i na niskich obrotach. 

W e46 miałem w tym rejestrze prędkości łomot pod tylną kanapą - pomiędzy 120 a 140 kmh. Winowajcą okazał się dyfer. Z tym że nie było drgań.

Opublikowano
  • Autor

Też myślałem o dyfrze żeby go wymienić bo dziwna sprawa z nim była że śruby półosi  się odkręcały kupiłem nowe z aso i podkładki i dopiero jak na klej złapałem to spokój. 

Opublikowano

No nie kosztuje to majątku, ale dobrą używkę trafić to trochę loteria jest.

Opublikowano
  • Autor

Duża głowa 2,93 to widzę 2 tysie wołają a że szpera to dopiero ceny 

Opublikowano

Poszukam nr do chlopaka w Łodzi, ma dobre ceny i sprawdzone graty.

Poszło na priv

Edytowane przez yeti19

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor

Witam trochę czasu minęło a drgania zostały. Wymieniłem dyfer, tuleje w nim i olej, wał, nowa podpora i łącznik ori bmw, półosie i poduszki silnika oraz felgi na letnie a drgania jak były ta są dalej. Lewy amor postukuje jak jedzie się pomału np progi zwalniające lub nie równości mechanik mówi ze on może powodować te drgania, nie jest wylany a na stacji pokazuje 70 % a prawy 74%. Jest możliwość ze wewnętrznie jest uszkodzony i przenosi drgania? Zawias to gwint eibacha i trochę lat już ma.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Witam po czasie , problem drgań częściowo rozwiązany sam zdjąłem wał i zamontowałem go według instrukcji z książki "sam naprawiam" poluzowałem ten gwintowany pierścień na wieloklinie przykręciłem wał najpierw od strony dyfra później skrzyni i zrobiłem wstępne naprężenie podpory przesuwając ją 5 mm w stronę skrzyni i tak ją skręciłem a na końcu ten pierścień. Po jeździe próbnej drgania z karoserii zniknęły zostały tylko na kierownicy ale teraz zaczynają się od 160 km/h.