Skocz do zawartości

E93 - dociąganie bagażnika.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich użytkowników.

Panowie mam taki problem, w niedziele wyjeżdżałem do pracy i po spakowaniu wszystkiego, odpaleniu auta wyskoczyła mi informacja że bagażnik jest otwarty. Zdziwiłem się wysiadłem by sprawdzić i faktycznie, bagażnik się nie dociąga, łapie tylko ten pierwszy zamek. Nie miałem czasu ani wyjścia musiałem jechać do pracy.

Szukam w internecie ale nie mogę za bardzo nic na ten temat znaleźć próczbezpiecznika, w piatek jadę do mechanika, jak mógł bym go nakierować ? Czy są jakieś typowe usterki z tym związane? 

Prosił bym o pomoc, będę bardzo wdzięczny. Dziękuję i pozdrawiam.

BMW E93 2009 rok 2.0D

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Takie objawy, moze dawac, ktorys z mikrostykow dachu. System widzi jako dach nie zamkniety i przestaje dociagac zamek. 

Opublikowano
  • Autor
5 godzin temu, kkx5 napisał(a):

Takie objawy, moze dawac, ktorys z mikrostykow dachu. System widzi jako dach nie zamkniety i przestaje dociagac zamek. 

Ale w takim razie chyba powinien wyskakiwać komunikat o nie zamkniętym dachu?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

to dość częsta przypadłość w E93 – czyli w wersji cabrio, gdzie klapa bagażnika ma bardziej skomplikowany mechanizm z dociąganiem (tzw. „soft close”) i czujnikami położenia związanymi ze składanym dachem.

Skoro klapa łapie tylko na pierwszy zamek, ale nie dociąga się do końca, przyczyn może być kilka – poniżej masz najczęstsze i w kolejności, jak warto je sprawdzić:

1. Silniczek dociągania (soft close) – najczęstsza usterka.

To mały silnik z przekładnią, który po zamknięciu klapy „wciąga” rygiel do końca. Z czasem po prostu pada.

Objawy: klapa się zamyka, słychać klik pierwszego zamka, ale nie słychać charakterystycznego krótkiego „bzzz” dociągacza.

Czasem wystarczy rozebrać, przeczyścić i nasmarować mechanizm – często się zapieka od brudu lub wilgoci.

2. Mikrostyk (czujnik położenia rygla).

Jeśli czujnik nie widzi, że klapa jest domknięta, moduł nie uruchomi dociągacza.

Można to sprawdzić diagnostyką – w INPA lub ISTA widać status klapy („boot lid closed / ajar”).

Uszkodzony mikrostyk potrafi też powodować ciągłe wyświetlanie komunikatu „bagażnik otwarty” mimo zamknięcia.

3. Przerwane przewody w wiązce klapy.

Typowa sprawa w E93 – przewody przechodzą przez elastyczną gumę między klapą a karoserią i lubią się łamać.

Często wtedy nie działa centralny zamek bagażnika, dociąganie, czujnik otwarcia lub podświetlenie tablicy.

Warto tam zajrzeć – odchylić gumę i obejrzeć przewody, często widać pęknięte izolacje lub przerwane żyły.

Diagnostyka silników N53 i N43

Możliwość zdalnej diagnostyki, szczegóły zapraszam na PRIV

6CiWSrm.png

Opublikowano
  • Autor

Jesteś wielki, ja pojadę w takim razie z góry do kolegi który ma części, kupię w ciemno ten silniczek i czujnik położenia rygla. Umówiony jestem na piątek do elektromechanika, musi mi to ogarnąć w jeden dzień bo nie będę miał jak w niedzielę jechać do pracy. Wiesz może gdzie znajduje się ten silniczek i czujnik ? Może dał bym rade sam spróbować to zrobić jeśli nie trzeba nic kodować i nie jest to skomplikowane.