Skocz do zawartości

Bmw e90 problem z szybami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Miałem taka sytuację że odpalam auto zgasły wszystkie kontrolki okazało się że śrubki byly za lekko dokręcone na akumulatorze. Dokręciłem je i od tamtego czasu nie mogę otworzyć żadnej szyby z panelu od strony kierowcy, z tyłu też się nie otwierają. Tylko od strony pasażera się otwiera szyba. Działa też szyberdach i sterowanie lusterkami. Wszystko jest podświetlone więc prąd dochodzi. 

Panel spalony to raczej nie jest bo bym mógł tylne szyby otworzyć.

Opublikowano

O ile dobrze pamiętam - moduł FRM sterujący szybami, rozkodowuje się przy braku zasilania. Jakaś aktualizacja to rozwiązuje. Zweryfikuj to.

Jeśli jest jak piszę - zaktualizuj go i ponownie zakoduj szyby.  

Pozdro.

Opublikowano
Godzinę temu, bracholo napisał(a):

moduł FRM sterujący szybami, rozkodowuje się przy braku zasilania. Jakaś aktualizacja to rozwiązuje.

Przy braku zasilania wysypuje sie FRM3 i aktualizowanie go nic nie pomoże. Wtedy trzeba go naprawiać lub wymieniac na inny, sprawny. A brak obsługi szyb to jeden z pierwszych objawów uwalonego FRM3. Dodatkowe to np niemożnośc wyłączenia świateł mijania, czy inne dyskoteki świetlne (np wrzucasz kierunkowskaz, zapala sie pmg).

Przede wszystkim trzeba zacząć od diagnostyki. Który masz rok? FRM3 były w poliftach, ale nie wszystkich. 

Opublikowano
  • Autor

Rocznik 2005 mpakiet 2,5l benzyna ma system CIC nie tak jak inne CCC może to coś zmieni. Mam bimmer link i bimmer code na telefonie mam też inpe na laptopie. Nie wyszukuje żadnego błędu od modułu. Z pilota też się teraz okna nie otwierają.

Czytalem że mógł się zawiesić poprostu i można go odwiesić w bimmer code?

Opublikowano

Także masz FRM1, mało prawdopodobne że choćby FRM2 (NFRM). 

Ale bimmerlink komunikuje się z modułem? 

Spróbuj odpiąć kleme minusową na 15 minut. 

Bezpieczniki oczywiście sprawdziłeś? Dla szyb jest ich kilka. 

Sprecyzuj jeszcze to:

W dniu 20.10.2025 o 07:41, Marcelfk25 napisał(a):

nie mogę otworzyć żadnej szyby z panelu od strony kierowcy, z tyłu też się nie otwierają. Tylko od strony pasażera się otwiera szyba. Działa też szyberdach i sterowanie lusterkami.

Dobrze rozumiem, że nie działa Ci otwieranie szyb z panelu kierowcy, ale z przycisków w pozostałych 3 drzwiach możesz je otwierać? 

Opublikowano
  • Autor
7 godzin temu, KucaQ napisał(a):

Także masz FRM1, mało prawdopodobne że choćby FRM2 (NFRM). 

Ale bimmerlink komunikuje się z modułem? 

Spróbuj odpiąć kleme minusową na 15 minut. 

Bezpieczniki oczywiście sprawdziłeś? Dla szyb jest ich kilka. 

Sprecyzuj jeszcze to:

Dobrze rozumiem, że nie działa Ci otwieranie szyb z panelu kierowcy, ale z przycisków w pozostałych 3 drzwiach możesz je otwierać? 

Na drzwiach kierowcy mam 4 przyciski od sterowania oknami w aucie i żaden nie działa, 2 przyciski na tylnich drzwiach też nie działają. Ale pasażer może swoje okno otworzyć u zamknąć. Ale na drzwiach kierowcy mam przyciski od sterowania lusterkami i one działają. Sterowanie szyberdachem też działa. W chwili zwarcia tylne okna byly zablokowane żeby dziecko ich nie mogło otworzyć. Po zwarciu nawet lampka od blokady tylnich szyb nie świeci.

Co do bimmer link to nie wiem bo sprawdzałem tylko błędy ale nie było nic. Nie wiem czy to nie jest ten panel sterowania spalony w chwili zwarcia tyle okna były zablokowane i tak jakby system ma że są zablokowane dlatego nie mogę ich otworzyć. A że ten panel jest spalony to nie mogę ich odblokować ani otworzyć żadnej szyby 

Opublikowano

Masz możliwość podmienic panel od jakiegoś znajomego? Bo wygląda to trochę na uszkodzony panel. 

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, KucaQ napisał(a):

Masz możliwość podmienic panel od jakiegoś znajomego? Bo wygląda to trochę na uszkodzony panel. 

Też o tym myślałem ale nie mam od kogo. Trudno najwyżej pojadę do elektryka samochodowego.