Skocz do zawartości

E39 klikanie stuki przy kręceniu kierownica

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od dawna szukam przyczyny klikania stuków przy kręceniu kierownica, przejeżdżaniu na skręconych kołach po krawężnikach itp. Do tej pory było rzadkie i losowe ale teraz się znacznie nasiliło 

Sprawdzone: całe zawieszenie, wymienione gumy w wahaczach na poliuretany, sprawdzona przekładnia

Dzisiaj nastąpił przełom bo stuk dochodzi z okolicy lewego zawiasu maski. Sprawdzałem łożyska amortyzatora i wyszło że przy otwartej masce stuków nie było. Tylko przy zamkniętej lub opuszczonej niezatrzasnietej. Jakieś pomysły? W zawiasie nie widzę nic ruchomego :?

Poza tym trzepie mi kierownica podczas jazdy, będę teraz robił koła zobaczę. Po wysadzeniu poliuretanow wszystko czuć bardziej 

Edytowane przez fold

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

w jakim stanie krzyżak? Sprawdzałeś?

Poduszki od amortyzatora też mogą dawać różne stuki i wibracje, przerabiałem to w e53: wszystko było nowe na dole a i tak były ogromne wibracje. Zmieniłem poduszki (od góry wyglądały ok, od dołu po wyjęciu amortyzatora wszystko popękane dookoła), i wtedy wibracje ustały

Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
Opublikowano
  • Autor

Mówisz o krzyżaku kolumny kierowniczej? Krzyżak kiedys mi przerdzewiał i się przycinał. Wymieniłem. 

W rękach nie było czuć żadnego luzu. 

Ten problem stuków mam od zawsze jak pamiętam tylko teraz się nasilil. Poduszki lemforder. Co jeszcze mogę sprawdzić? Najezdzalem na skręconych kołach na krawężnik. Przy otwartej masce nic, przy zamkniętej czasem stuka

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

to jeszcze przychodzi do głowy jedna myśl: a blacharsko aut jak? Do nowego bardzo daleko, czy po prostu karoseria gdzieś nie pracuje ze starości.. jak na otwartej masce nic, a na zamkniętej jest. Taka luźna myśl. 

Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
Opublikowano
  • Autor

Brzmi sensownie. Progi były robione. Cała reszta poza klapa dobrze się trzyma. Na czym mogła by pracować?