Skocz do zawartości

Nieprzyjemny zapach spalin

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pomóżcie proszę, może ktoś już miał taki przypadek. 

mój M47D20 E91 '07 zaczął śmierdzieć chodzi mi o taki drażniący, gryzący zapach spalin diesla

Nie wiem dlaczego się pojawił, wcześniej pojawiał się sporadycznie a ostatnio po prostu śmierdzi cały czas.
Silnik ma swoje przejechane ok 330kkm ale nie bierze oleju, nie drży, nie kopci - dpf jest czysty i nie zapycha sie, może pali 1l więcej niż kilka lat temu, moc jest. Po dobrym rozgrzaniu zapach chyba znika, bo czuje go tylko na krótkich przejazdach do pracy. Jest tak intensywny ze czuć go w kabinie jeśli otworze okna i stoję z włączonym silnikiem. Normalnie przy zamkniętych oknach czy w czasie jazdy nic nie czuć - zapach ewidentnie wychodzi z rury wydechowej.
zastanawiam się czy to może wtryski czy może katalizator czy jeszcze coś innego - nawet nie wiem gdzie zacząć szukać

.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Uszczelka/podkładka kolektora wydechowego się nie wypaliła?

Swoją drogą, wymień lub ułóż poprawnie gumy oddzielające komorę silnika od wentylatora wewnętrznego. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Łącznik elastyczny wydechu.

Opublikowano
39 minut temu, jacekmury1 napisał(a):

Łącznik elastyczny wydechu.

Też o tym pomyślałem,  ale czy podczas jazdy zaciagaloby spaliny so wnętrza auta?

Opublikowano
  • Autor

dzięki za odzew, sprawdzę ale myślę że to nie to - spaliny czuć z tyłu - wylot z rury wydechowej a nie w komorze silnika czy kabinie. Zapach dociera do kabiny tylko przy otwartym oknie jak wiatr zawieje od tyłu

edit: podczas jazdy przy zamkniętych oknach absolutnie nic nie czuć. jak silnik się rozgrzeje to też te spaliny już ie śmierdzą tak bardzo. Najgorzej gdy jest zimny i to też nie zawsze, ale nie wyczaiłem od czego to zależy.

Edytowane przez damko

.

Opublikowano

A to zwracam honor Jackowi 🙂 nie doczytałem.

Ale wynika z tego, że nie nieszczelnosx jest problemem, tylko jakby brak dopalania lub oczyszczania spalin. 

Opublikowano
  • Autor

no właśnie brak dopalenia lub oczyszczenia i tutaj zastanawiam się bo może być problemem.

1. czy sprawdzać wtryski - może rzeczywiście któryś podlewa więcej,

2. czy szukać przyczyny w zużytym katalizatorze (tylko nie wiem czy jest katalizator przy DPF)... DPF był wyciągany i czyszczony ale też przed tą operacją pojawiał się ten zapach.

Edytowane przez damko

.

Opublikowano

Jeśli nic nie było kombinowane, jest katalizator. Ale gdyby sie kończył lambda powinna wyrzucić błąd. Jeśli leją wtryski,  siłą rzeczy i kat i dpf mają co robić i mogą nie szafnąć.

Z drugiej strony czyszczenie dpf ma różne opinie... sprawdzałeś ostatnio jego sprawność?

Opublikowano
  • Autor

Jak sprawdzić sprawność dpf?

.

Opublikowano

Kompem. Ista, B-tool, albo DIS. Inpa też powinna szafnąć.

Edytowane przez yeti19