Skocz do zawartości

F11 520d Wysterowanie EGR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Pacjent F11 520xd 2015r 190KM. Od jakiegoś czasu zauważyłem bardzo delikatne poszarpyeanie podczas ostrego przyspieszania między 2-3000 obr. Przy kickdownie są to 2 bardzo delikatne szarpnięcia w ww zakresie obrotów które podobno tylko ja wyczuwam... Błędów na kompie brak. Zanim oddam samochód do mechanika nauczony poprzednimi doświadczeniami z EGR postanowiłem trochę poobserwować go w Bimmer Tool czy w ogóle się zamyka i otwiera. Niby wszystko wydaje się w miarę ok ale podczas wciśniecia gazu na biegu jałowym do 3700obr EGR pozycja wskazuje 0% a EGR Wysterowanie -33%, masa powietrza 741mg/stk. Dlaczego wartość jest ujemna? Nie powinna również wskazywać 0%. Może ktoś wyjaśni mi różnicę między wartościami EGR pozycja a Wysterowanie? Z góry dzięki za pomoc.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Nie wiem jak to powinno być i jak to działa ale u siebie mam tak samo. Też wchodzi na ujemną wartość.

Dodam że przymknąłem programowo EGR do wartości 0,7 za pomocą bimmertoola.

Opublikowano

wysterowane (zadane)=to co żąda ecu

pozycja(aktualne)= to co otrzymuje 

Diesel jedzie paliwem, Bena mieszanką.

Jak diesel szarpie przy pełnym bucie to na 99% winne są wtryski(no chyba że kompresja kuleję na którymś dzbanku).

Natomiast jak szarpanie występuje na małych lub średnich obciążeniach to warto zacząć od djagnozy układu EGR 

Edytowane przez Jack-Strong

Jack_Strong-