Skocz do zawartości

530i gumy stabilizatora, zawieszenie sport. Jak wyjąć stabilizator

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dosyć często sypią mi się gumy stabilizatora. Stukają lub skrzypią. Myślę że przyczyną może być rdza na stabilizatorze. Cały wygląda dobrze a pognił dokładnie pod gumami

1. Jak dużo trzeba zdemontować żeby go zdjąć? Już kiedyś próbowałem i nie wiem jak go wyjąć. Co potem, malowanie proszkowe?
  2. Może jest jakiś patent na to? Poliuretany ?

Miałem zawieszenie sportowe. Obecnie ostatni element jaki z niego został to grubszy stabilizator, jeśli to ma jakieś znaczenie. Gumy wsadzałem lemfordera  albo meyle.

• Moderatorzy
Opublikowano

Mogę podpowiedzieć, żeby założyć ciaśniejsze gumy. Pręt jak jest wytarty to na oryginalnym rozmiarze będzie luz, a jak już jest luz to szybko się powiększa. U mnie weszły 23mm na stabilizator 24mm, ale podobno ciaśniejsze też wchodzą. 

Jak wyciągnąć stabilizator to niestety nie wiem. Czy poli lepsze też nie wiem, ale to raczej poli właśnie skrzypią. Guma, żeby skrzypiała to trochę dziwne. Możesz spryskać silikonem, na gumę nie zaszkodzi, a sprawdzisz czy ucichnie.

• Moderatorzy
Opublikowano
5 godzin temu, fold napisał(a):

podobno jak są wżery to szybko lecą.

A, to całkiem możliwe.

5 godzin temu, fold napisał(a):

Te gumy można skręcać z kołami w górze, wiszącymi ? 

Można. Co innego tuleja stal-guma gdy metal jest zwulkanizowany z gumą.