Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Mam okazję kupić fotele w wersji sport do E93.

Specyfikacja foteli USA (2007):

- fotel kierowcy z pamięcią

- oba w pełni elektryczne

- oba grzane

- oba pompowane boki

Moje fotele w wersji EU (2007):

- fotel kierowcy z pamięcią

- oba w pełni elektryczne

- oba grzane

-bez pompowanych boków

Ilość wtyczek i wiązek w modułach pod moimi fotelami i tymi z US jest identyczna i w tym samym kolorze.

Pytanie:

- co może pójść nie tak po ich przełożeniu?

- wiem, że może być problem z błędem czujnika zajętości fotela pasażera po przełożeniu i potrzebne będzie kodowanie (znalazłem wskazówki na zagranicznych forach)

- problem z błędem czujnika zajętości podobno można rozwiązać emulatorem dostępnym na allegro lub jak podaje Google AI procedurą sterowania fotelem przód tył i trzymaniem przycisków

- co z pompowaniem boków po przełożeniu foteli, czy będą działać bez kodowania

- czy ewentualnie przełożenie modułów z moich foteli rozwiąże problem z czujnikiem zajętości/pompowanymi bokami

- czy spodziewać się jeszcze innych kwiatków?

Edytowane przez buli1984
Dodatkowe informacje
Opublikowano (edytowane)

Problem z brakiem  czujnika zajętości jest zazwyczaj w fotelach z angoli.  Hamerykańskie jeżdżą właściwą stroną drogi 😉 wystarczy tylko zakodować, emulator raczej nie będzie potrzebny. Chyba, że - podobnie jak w VAG, jest inne kodowanie.

Edytowane przez yeti19
Opublikowano

Z tego co się orientuję nie ma znaczenia, że fotel z anglika będzie wywalał błąd. Każdy inny niż z tego auta pokazuje (podobno).

Natomiast co z resztą wątpliwości. Przekładał ktoś w E9x fotele elektryczne?

Opublikowano (edytowane)

Z tego, co się orientuję - czujnik zajętości fotelach rzadko, albo bardzo rzadko znajduje się w fotelu kierowcy, a większość foteli jest asymetryczna. Trzeba więc fizycznie zamienić siedzenia miejscami i wówczas wywala nie tyle błąd, ile zwyczajnie brak czujnika. Można albo przełożyć matę, albo zainstalować emulator. Tak czy owak - trzeba raczej zskodowac potem. Z tą różnicą, że jak pojedziesz potem sam I trafisz sarenkę, wywali również poduchy pasażera.

To tylko tak na marginesie emulatorów 😉 ponieważ Twoje fotele wchodzą na swoje miejsce.

Edytowane przez yeti19