Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim,

Od kilku miesięcy mam BMW E90 325i z 2005 roku, 2,5L benzyna N52 z M-Pakietem. Wymieniłem panel iDrive na nowszy i wtedy odkryłem, że mam system CIC zamiast CCC.

Po sprawdzeniu VIN-u okazało się, że system CIC jest fabrycznie zamontowany. To sprawia, że moje auto jest moim zdaniem dość unikatowe, ponieważ oficjalnie system CIC był dostępny dopiero od 2008 roku a auto jest z 2005.

Chciałbym się czegoś dowiedzieć o tym przypadku – czy ktoś ma doświadczenie z takimi autami i może powiedzieć, czy jest to rzadki egzemplarz, jakaś wersja unikalna czy coś innego ?  Każda rada lub spostrzeżenie będą mile widziane!

Opublikowano

CIC zostało zaprezentowane dopiero w 2008, więc nie ma technicznie możliwości, żebyś fabrycznie miał CIC w aucie z 2005 roku. Poza tym - różnice między CCC a CIC widać gołym okiem - jak to możliwe, że zorientowałeś sie dopiero przy zmianie "panelu" (cokolwiek to znaczy)?

Jak wyzej - podaj VIN do weryfikacji. 

Opublikowano
41 minut temu, KucaQ napisał(a):

CIC zostało zaprezentowane dopiero w 2008, więc nie ma technicznie możliwości, żebyś fabrycznie miał CIC w aucie z 2005 roku. Poza tym - różnice między CCC a CIC widać gołym okiem - jak to możliwe, że zorientowałeś sie dopiero przy zmianie "panelu" (cokolwiek to znaczy)?

Jak wyzej - podaj VIN do weryfikacji. 

Tak dlatego się dopytać chce nie miałem nigdy bmw nie wiedziałem o cic i ccc było to pierwsze lepsze auto za własne pieniądze. Zorientowałem się po zakupie ekranu z ccc.

Opublikowano

WBAVB11070KT63448

piszesz że różnice widać gołym okiem, dla kogoś kto 1 raz ma bmw, nie zobaczy tej różnicy bo nie wie o ccc i cic. Ja mam 8 miesięcy ta bmw i kilka dni temu odkryłem to że ma cic fabrycznie.

Opublikowano

Masz ekran 6.5 czy 8.8 cala? Bo wg bimmer.work masz navi Business a nie Professional (jak podaje mdecoder).

2 godziny temu, Marcelfk25 napisał(a):

nie zobaczy tej różnicy bo nie wie o ccc i cic.

Ale google wie i chętnie pomoże 😉image.thumb.png.cb4fca62be72339085e352d159d7b43c.png

Wrzuc zdjęcie swojego menu, będzie wiadomo co masz. 

Opublikowano

image.thumb.png.48e38a4d98dba03fa0faaead4ccb12dd.png
mnie sie wydaje, że to chyba coś związanego z combox, ale moge się mylić może ktoś doświadczony mnie poprawi? 

Opublikowano
36 minut temu, KucaQ napisał(a):

Masz ekran 6.5 czy 8.8 cala? Bo wg bimmer.work masz navi Business a nie Professional (jak podaje mdecoder).

Ale google wie i chętnie pomoże 😉image.thumb.png.cb4fca62be72339085e352d159d7b43c.png

Wrzuc zdjęcie swojego menu, będzie wiadomo co masz. 

Cic mam nie chce mi się do auta iść później będę jechał to zrobić zdjęcie ale na 100000% cic wiem jakie mam menu. Dlatego mnie to zaskoczyło że ma cic

Opublikowano
35 minut temu, jnk12 napisał(a):

image.thumb.png.48e38a4d98dba03fa0faaead4ccb12dd.png
mnie sie wydaje, że to chyba coś związanego z combox, ale moge się mylić może ktoś doświadczony mnie poprawi? 

Mogę dodać że bluootho tylko działa do rozmów nie mogę muzyki włączyć przez nie dlatego wymieniałem ekran na dotykowy głównie do muzyki. Żeby się łączyć z telefonem do muzyki itp 

Opublikowano

Z tego co znalazłem na bimmerpost S6VA to podobno combox, ale przy navi Professional tylko do rozmów, bez streamingu muzyki.

Sądze, że raczej ktoś przed Tobą zrobił retrofit na CIC - strzelam, że padł mu CCC i zamiast naprawiać to kupił komplet CICa i wrzucił go do auta. Sam bym tak zrobił 😄 

58 minut temu, Marcelfk25 napisał(a):

a radio nie ma żadnego wyświetlacza

Wyświetlaczem radia jest ekran na desce 🙂

• Dziękuję 1
Opublikowano

raczej na pewno w configu chodzi o combox. M pakietu też nie masz. Masz tylko pakiet zderzaków progów w m stylu 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie ma opcji aby w prelci bylo cic, nie ma tez zadnego stringu w fa ktory o tym mowi, cic opcja combox, to jaki jest system (ccc czy cic), mowi rocznik auta i tyle. Ktos zrobil zmiane na cic. Nie ma tutaj zadnej wyjatkowosci auta. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dokładnie. Rozwiązanie jest proste, ktoś dodał do listy wyposażenia VO, bo sobie wymienił navi na CIC. To akurat nic nowego, bo CCC czesto pada. Następnie pojechał do dealera. Oni podłączyli auto pod kompa i zczytała co było w aucie.  Odczytali wyposażenie i się uaktualniło z auta. Cały sekret. Widać to w AOS BMW. To co jest po prawej stronie retrofited nie było w oryginale. Auta z USA często mają tak język Polski dopisany, bo ktoś go do FA dopisał. Masz po prostu zwykłe E90 po retroficie 🙂 Dodatkowo system nie wyświetla informacji, że w twoim aucie jest mapa PREMIUM. Tak jak na drugiej fotce, więc nie wyjechał z tą navi z fabryki.

Screenshot_20250824-170657_Opera.jpg

Screenshot_20250824-171748_Opera.jpg