Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

nie moge dojsc ładu z profilami w samochodzie. Mam skonfigurowany kluczyk w postaci telefonu, a także mam dwa normalne kluczyki do auta. Prawie za kazdym razem kiedy wsiadam do samochodu i chce gdzies jechac, to mam załadowany profil "Gość", zamiast mojego. W efekcie trzeba przeklikac kilka pozycji, poczekac parenascie sekund az system załaduje mój profil, dopiero wtedy wszystko sie ustawia pode mnie i mozna jechac. Mieliscie tez tak? Jak to ogarnąć? 

Czasami, ale to bardzo rzadko, na dzień dobry jest właściwy profil, czyli mój.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To niestety dość częsta przypadłość w nowych BMW – system nie zawsze prawidłowo łączy kluczyk / telefon z profilem kierowcy.

Kilka rzeczy, które warto sprawdzić / ustawić:

1. Powiąż każdy kluczyk z właściwym profilem

• W menu iDrive wejdź w:

Ustawienia  Profile kierowcy → wybierz swój profil → Powiąż z kluczykiem.

• Zrób to oddzielnie dla każdego kluczyka i dla telefonu (jeśli używasz Digital Key).

2. Priorytet Digital Key vs. kluczyk fizyczny

• Jeżeli masz telefon z aktywnym Digital Key i jednocześnie kluczyk fizyczny w pobliżu auta, system potrafi się „pogubić” i ładuje profil Gość.

• Najlepiej trzymać przy sobie tylko jeden typ „klucza” lub upewnić się, że telefon z Digital Key jest odblokowany i w pobliżu drzwi kierowcy przy otwieraniu.

3. Wyłącz logowanie przez konto Gość

• W Profile kierowcy można ustawić, żeby auto nie przełączało się automatycznie na profil Gość w razie problemu z identyfikacją – wtedy chociaż zostanie ostatnio używany profil.

4. Czyszczenie i ponowne sparowanie profili

• Jeśli problem nadal występuje, usuń Digital Key i profile z auta, a następnie dodaj je od nowa (czasem pomaga, bo system potrafi się „zaklinować”).

5. Aktualizacja oprogramowania

• Dziękuję 2