Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 28.07.2025 o 17:47, tookie napisał(a):

To ogłoszenie nie jest już dostępne, ale wspólnie znajdziemy idealną ofertę dla Ciebie!

Już dostępne

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
9 godzin temu, Busr napisał(a):

Kupiłem raport z Carvertical – było kilka kolizji, jedna z nich poważna

Wrzucisz tutaj raport skoro już go masz?

Poważna tzn?

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, luk_byd napisał(a):

Wrzucisz tutaj raport skoro już go masz?

Poważna tzn?

Nie wiem, na ile można ufać temu raportowi z Carvertical.

Nie ma problemu – poniżej przesyłam szczegóły z raportu

Screenshot 2025-08-07 at 18.45.00.png

Screenshot 2025-08-07 at 18.45.30.png

Screenshot 2025-08-07 at 18.45.16.png

Edytowane przez Busr
Opublikowano
Godzinę temu, actchris napisał(a):

Raporty jeśli już to tylko na autobaza.pl 🙂 te z CV są g.. warte.

https://www.autobaza.pl/historia-pojazdu-autobaza/6895c7fe-1d58-40be-a1ae-44d10a095872/3c1a2

Masz pełną historię z ASO + szkody i zdęcia ze szkody.

image.thumb.png.d832521ee2d76f0d2a4e26da05a17e99.png

image.thumb.png.a28100e46b12a576e97d501f64a1c277.png

Bardzo dziękuję, Panie actchris!

Nie wiedziałem o tych raportach, teraz będę je kupować.

(Prawdę mówiąc, mam już kupione raporty z Carvertical).

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
W dniu 8.08.2025 o 13:30, jacekmury1 napisał(a):

Carvertical wprowadził Mnie w błąd ale może u ciebie będzie ok

W żaden nie można ufać bezpośrednio. Trzeba przeczytać, przejrzeć, porównać, przemyśleć.

Trzeba pamiętać też jak wyglądają realia. Każdy jak ma kolizje, to próbuje do niej wszystko zaliczyć i doliczyć, a to odprysk na szybie, a to skrzypiące lusterko a to ryska na innych drzwiach. Czasem się udaje i później wychodzi duża kwota i 4 elementy, gdzie tylko np. drzwi kierowcy były puknięte.

Po prostu, raporty mają pomóc, a nie zastąpić lub podjać decyzje.

EDIT:
A dwa, miałem kiedyś takie 525d, o które ktoś raczej dbał i byle ryska na relingu, zaschnięty ślad od guano ptaka na lusterku czy odprysk szyby na masce było zgłaszane z AC. Raport na szczęście uwzględniał zdjęcie tych 'szkód', ale 4 letnie auto miało ich 13.

Edytowane przez luk_byd
  • Lubię to 2
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

jak sprzedawałem poprzednie auto (ponad 20-letnie, 560tyś km przebiegu) kupujący kupił raport.
Auto było z francji, miało jakąś przygodę tam - maska miała szpachlę na sobie i zderzak był w stanie 7/10, zmieniona lampa - wycena szkody 900 euro. Wątpię, czy 3 letnie auto ktoś był w stanie za tyle naprawić, pewnie dlatego przyjechało do Polski.
Jak kupiłem auto to ktoś wjechał mi w tył, odwoływałem się od szkody i na jedną szkodę były 3 wypłaty odszkodowania. Car vertical widział to jako 3 osobne szkody, na dużo więcej niż mi wypłacili 😄
Więc najlepszy dowód, że nie należy wierzyć święcie w to co tam jest.

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Obecnie jedyne co kupuję i czemu wierzę to Autobaza, wiadomo nie jest idealna ale wśród innych najlepsza.

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Włączę się. 

Każdy raport ma wady i zalety, nie będę wymieniał zalet bo kazdy ma swój rozum i widzi różnicę w raportach nawet tych któe tu są pokazane. Jedyne co dodam bo to temat na forum, tylko Autobaza ma historę z ASO dla aut BMW/MINI. 

Szkody to są WYCENY dla ubezpieczycieli, sądów, warsztatów itd. dlatego mogą się różnić od tego co klient dostaje do kieszeni z ubezpieczenia.

Szkody mają często zaznaczone więcej elementów niż faktycznie wynikała szkoda, np. uszkodzona maska może mieć wpłym na zderzak, lampy bo może trzeba je zdąć albo spasować, boki pojazdu bo styka się z tymi elementami i czasem trzeba coś odkręcić, nawet dobranie koloru i lapierowanie musi uwzględić kolorystkę innych elementów, spasować co ma wpływ na ogólne oznaczenie elementów szkody. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 11.08.2025 o 17:11, Kruk napisał(a):

Obecnie jedyne co kupuję i czemu wierzę to Autobaza, wiadomo nie jest idealna ale wśród innych najlepsza.

Kupiłem ostatnio tam 3 raporty.

W dwóch brakuje szkód. W żadnym z nich nie ma zdjęć.

Nie wiem czy w innych takie informacje by były - bo nie zamierzam kupować kolejnych, ale myślałem że ciut więcej będzie.

Natomiast to co jest w raporcie - jest prawdą + to co napisał @actchris - tj.

1 godzinę temu, actchris napisał(a):

Szkody mają często zaznaczone więcej elementów niż faktycznie wynikała szkoda, np. uszkodzona maska może mieć wpłym na zderzak, lampy bo może trzeba je zdąć albo spasować, boki pojazdu bo styka się z tymi elementami i czasem trzeba coś odkręcić, nawet dobranie koloru i lapierowanie musi uwzględić kolorystkę innych elementów, spasować co ma wpływ na ogólne oznaczenie elementów szkody. 

Opublikowano
18 godzin temu, luk_byd napisał(a):

W dwóch brakuje szkód. W żadnym z nich nie ma zdjęć.

Kupując raport na Autobaza masz informację przed zakupem czy na raporcie będą szkody czy nie, nie trzeba kupować żeby się tego dowiedzieć, nikt inny nie ma tego typu informacji przed zakupem. Zdjęcia ze szkód są żadkością i aktualnie tylko Autobaza ma czasem do nich dostęp jak w przypadku tego BMW z posta ale na miliony aut ze szkodai tego jest mało. 

Co do szkód to w 90% każda strona ma informację z tego samego źródła, czasem strony mają dodatkowe informację z innych źródeł ale głowne źródło jest to samo.

• Lubię to 1