Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

chciałam się zapytać czy możliwe jest wyłączenie automatycznej blokady drzwi ? Wsiadam do auta i po przejechaniu kilku metrów drzwi się automatycznie blokują, co doprowadza mnie do szału. 
Przeglądałam instrukcje, ustawienia pojazdu jak również forum i różne grupy i nic nie znalazłam. Ktoś coś ? 🙂 

Opublikowano

Ja z tym nie mam problemu przynajmniej na krzyżówce nikt mi nie zwinie saszetki. Ale to można wyłączyć w ustawieniach drzwi

Opublikowano

Czy możesz mi powiedzieć gdzie znajdę opcje, żeby to wyłączyć ? Przeglądałam ustawienia nie raz, ale może czegoś nie widzę 

Opublikowano

Ja z tym nie mam problemu przynajmniej na krzyżówce nikt mi nie zwinie saszetki. Ale to można wyłączyć w ustawieniach drzwi

Aby wyłączyć automatyczne zamykanie drzwi w BMW X1 (U11) po ruszeniu, należy wejść do menu ustawień pojazdu na ekranie multimedialnym. Następnie, odszukać sekcję dotyczącą blokowania zamków i wyłączyć tę funkcję

Opublikowano

Szczegółowa instrukcja:

Dostęp do menu: Włącz zapłon i przejdź do menu głównego na ekranie multimedialnym.

Nawigacja do ustawień: Znajdź sekcję odpowiadającą za ustawienia pojazdu, konfigurację lub personalizację.

Znajdź blokadę drzwi: Odszukaj ustawienia dotyczące blokowania drzwi, zamków lub zabezpieczeń.

Wyłączenie funkcji: Zdecyduj, czy chcesz wyłączyć funkcję automatycznego ryglowania drzwi po ruszeniu, i postępuj zgodnie z instrukcjami wyświetlanymi na ekranie. W niektórych modelach może to oznaczać odznaczenie odpowiedniego pola lub przesunięcie suwaka.

Potwierdzenie: Upewnij się, że zmiany zostały zapisane.

Alternatywny sposób (w niektórych modelach):

Na postoju, przy włączonym silniku, przytrzymaj przycisk centralnego zamka (zazwyczaj na panelu drzwi kierowcy) przez kilka sekund.

Posłuchaj sygnału dźwiękowego, który potwierdzi zmianę stanu funkcji.

Sprawdź, czy kontrolka na przycisku centralnego zamka potwierdza wyłączenie blokady.

Opublikowano

Niestety Twoje sugestie nie zadziałały, po telefonie do serwisu dostałam info, że w U11 nie można wyłączyć automatycznej blokady drzwi … Masakra ! Tylko czekać aż się spalę przy wypadku, bo nie będzie można otworzyć manualnie drzwi 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 13.07.2025 o 15:24, Krzyś111685053072 napisał(a):

@theanci88 a wiesz o tym że w BMW jest takie zabezpieczenie że sterownik poduszek wysyła sygnał do sterownika centralnego zamka żeby odryglował zamki w tym samym czasie jak odpala poduszki.

Wiem, ale mam swoje zdanie na temat działalności takich systemów w momencie wypadku, szczególnie bardzo poważnego. Dla mnie jest absurdem, że w aucie które trochę jednak kosztowało i marka chwali się tym, że każdy właściciel jest w stanie zrobić wszytko pod siebie zarówno na etapie produkcji jak i użytkowania, nie posiada opcji wyłączenia blokady drzwi. W samochodach wyprodukowanych 30 lat temu można było to zrobić, a w nowych nie …. jest to kwestia indywidualna, wiem że dużo osób lubi blokadę bo „nikt mu nie otworzy drzwi na światłach”, ale ja zawsze jeździłam z odblokowanymi drzwiami i wolałabym, żeby taka opcja była możliwa do włączenia. Dla mnie to jakiś kosmos, że takiej opcji W OGÓLE NIE MA. 

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 4.08.2025 o 20:40, theanci88 napisał(a):

Wiem, ale mam swoje zdanie na temat działalności takich systemów w momencie wypadku, szczególnie bardzo poważnego. Dla mnie jest absurdem, że w aucie które trochę jednak kosztowało i marka chwali się tym, że każdy właściciel jest w stanie zrobić wszytko pod siebie zarówno na etapie produkcji jak i użytkowania, nie posiada opcji wyłączenia blokady drzwi. W samochodach wyprodukowanych 30 lat temu można było to zrobić, a w nowych nie …. jest to kwestia indywidualna, wiem że dużo osób lubi blokadę bo „nikt mu nie otworzy drzwi na światłach”, ale ja zawsze jeździłam z odblokowanymi drzwiami i wolałabym, żeby taka opcja była możliwa do włączenia. Dla mnie to jakiś kosmos, że takiej opcji W OGÓLE NIE MA. 

Moim zdaniem w trakcie jazdy drzwi powinny być odblokowane ze względów bezpieczeństwa. Niestety dowiedziałem się, że nie jest możliwe takie ustawienie przy odbiorze auta (dealer zresztą też). Dla mnie kwestia braku opcji blokady drzwi, różne ograniczenia związane z asystentem kierowcy zależne od lokalizacji pojazdu (kraju w którym się znajduje), brak zachowywania niektórych ustawień w profilu kierowcy to jest totalna kpina... 

Opublikowano

ale jaki jest problem z otwieraniem drzwi mimo tego że są zablokowane zamkiem? Przecież od wewnątrz ciągniesz za klamkę i mimo tego się otwierają. Czy nie? Jest elektryczna klamka która nie pozwala otworzyć drzwi czy jak?

• Lubię to 1
Stop Electric GO V8. 2 litry to może mieć czajnik ;D