Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Od pewnego czasu co jakiś czas włączają mi się trzy pomarańczowe kontrolki, błąd wskazuje na problem z DSC (000073 DSC: Pressure sensor, line).
Ponieważ kontrolki zaświecają się dopiero po pewnym, lecz krótkim czasie jazdy, więc prawdopodobnie nie jest to problem z modułem DSC a pompą doładowującą, która jest aktywowana po przekroczeniu prędkości 30 km/h lub 2k rpm.
Sensor jest OK, z resztą, o ile wiem, psują się nieczęsto. Podejrzewam raczej problem z pierwszą pompą DSC lub, co mniej prawdopodobne, z drugą.
Ponieważ auto ma przebieg 390k pompę doładowującą i tak warto wymienić zanim całkiem znikną z rynku.
I tu pytanie: nowa właściwa pompa 34516781435 do modelu 530d lift kosztuje 10k pln. Pompa była też stosowana w 540i oraz wielu innych modelach.
W akceptowalnej choć wysokiej cenie można jeszcze trafić identyczną wymiarami pompę 34511164244 stosowaną tylko w modelach 540i/740i.
Czy pompę 34511164244 można jakoś założyć zamiast 34516781435?
Być może zużyty jest silnik, który można wymienić lub zregenerować.
Oczywiście możliwe, że problem jest jednak z pompą przy module ASC lub samym modułem (34516756341 p/n, koszt 10k pln)
Czy ktoś z Was ma z tym doświadczenie?

Jedyny sensowny film na YT jaki znalazłem to ten poniżej.

Edytowane przez Tomasz J
  • Moderatorzy
Opublikowano

Raczej uszkodzony sterownik ABS. Tam są połączenia grubości włosa, które się urywają. Są firmy, które to naprawiają. Podobno dex tech dobrze to robi (to nie jest reklama), chyba, że sam masz wprawę i narzędzia. INPA się łączy z ABS'em ? Jeśli jednak upierasz się, że to pompa DSC to używka kosztuje 50zł. Ta pompa tak sporadycznie się uruchamia, że jeśli się zepsuła to raczej od nieużywania.