Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam f34 2020 ekran 6,5 bez navi. Chce zamontować ekran 10 cali Linux/android lub ewentualnie boxa. Czy jest ktoś kto może pomóc mi odpłatnie to zamontować i dobrać? Jestem z Krakowa mogę dojechać do powiedzmy 200 km. Dodatkowo może chciałbym kamerkę cofania

Opublikowano

Hej,

Jakbym miał polecić, to osobiście kupiłem od Chińczyka taki:

https://pl.aliexpress.com/item/4000096869350.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.30.67dd1c24Z2zCT9&gatewayAdapt=glo2pol

Działa bardzo dobrze, carplay, android auto, można włożyć sim i mieć samodzielne urządzenie z androidem. w zestawie jest klamka klapy wraz z kamerą. ogólnie jestem bardzo zadowolony.

Co do montażu, to jest on bajecznie wręcz prosty i zajmuje z 30 minut. Potrzeba w sumie tylko jeden torx bo wszystkie są takie same. Byłem zaskoczony jak prosto jest to zrobić. Chińczyk tak dostosował, że wszystko wpinasz w fabryczne wtyczki. Zwróć tylko uwagę jaki masz czy to NBT, czy CIC(nie pamiętam dokładnie nazwy). Można rozróżnić po wtyczkach z tyłu.

tutaj masz filmik jak się to robi: 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 22.06.2025 o 13:53, pablonzo napisał(a):

Hej,

Jakbym miał polecić, to osobiście kupiłem od Chińczyka taki:

https://pl.aliexpress.com/item/4000096869350.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.30.67dd1c24Z2zCT9&gatewayAdapt=glo2pol

Działa bardzo dobrze, carplay, android auto,

A czy można się przełączyć na oryginalnego idriva?tam gdzie mam ustawienia auta 

I czy działa pokrętło idriva?

Opublikowano
W dniu 28.07.2025 o 21:16, przemko216 napisał(a):

A czy można się przełączyć na oryginalnego idriva?tam gdzie mam ustawienia auta 

I czy działa pokrętło idriva?

Można przełączać na idrive kiedy chcesz. Możesz ustawić żeby tylko on się włączał. Pokrętło działa.

Opublikowano

Możesz pokazać obraz z kamery?

Szukam do siebie ekranu bądź boxa (preferencyjnie linux ale rozważam też androida) głównie dla podłączenia kamer (przód i tył) oraz android auto. Ale chciałbym aby dany ekran przy pokazywaniu obrazu z kamery nadal pokazywałl piktogramy od czujników parkowania. Część z tych boxów/ekranów pokazuje sam obraz z kamery olewając piktogramy a część całkiem fajnie łączy jedno i drugie. Mozesz pokazać jak jest tutaj?

Opublikowano
W dniu 6.08.2025 o 10:52, kosteg napisał(a):

Możesz pokazać obraz z kamery?

Szukam do siebie ekranu bądź boxa (preferencyjnie linux ale rozważam też androida) głównie dla podłączenia kamer (przód i tył) oraz android auto. Ale chciałbym aby dany ekran przy pokazywaniu obrazu z kamery nadal pokazywałl piktogramy od czujników parkowania. Część z tych boxów/ekranów pokazuje sam obraz z kamery olewając piktogramy a część całkiem fajnie łączy jedno i drugie. Mozesz pokazać jak jest tutaj?

Po wrzuceniu wstecznego system przełącza automatycznie na kamery idrive. foto poniżej.

IMG_8991.JPEG

Opublikowano

Moim zdaniem warto rozważyć zakup większego ekranu i podmiankę + kodowanie — tutaj instrukcja: 

W Twoim roczniku myślę, że bez problemu zdalnie możesz zakodować carplay jeśli jeszcze go nie masz: https://allegro.pl/oferta/bmw-apple-carplay-aktywacja-screen-mirroring-17737365904 

Sam zastanawiałem się nad ekranem lub box, i po zobaczeniu jak to działa w porównaniu do oryginału — wybór był tylko jeden, czyli wymiana całego NBT i fabryczny zestaw.

• 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

A nie lepiej od razu zamontowac 10.25 albo nawet 12.5 calowy ekran z Androidem? Po co komu Android Auto, jak masz pelna funkcjonalnosc Androida w ekranie niezaleznie od telefonu? Jak ktos ma oryginalnie duzy ekran to jeszcze mozna sie zastanawiac nad jakims boksem Android Auto, ale jak ma sie maly ekran to nawet nie ma nad czym sie zastanawiac. W zasadzie jak to masz, to zauwazasz po pewnym czasie, ze nie masz potrzeby korzystania z oryginalnego iDrive'a. Nawet jak chcesz sobie radio posluchac, to masz cyfrowe z calego swiata poprzez Adroid. Jak ktos nie ma kamery cofania, to jej koszt przy ekranie androidowym wynosi cale 10 USD. 🙂 Jak ktos sobie policzy ile wychodzi dolozenie oryginalnej, to rachunek jest jeszcze bardziej prosty, na korzysc ekranu z Andoid.

A i jeszcze cos. Wspanialem BMW, przy nowszych NBT zyczy sobie corocznego abonamentu aby miec RTTI i to nie sa male pieniadze. W google maps masz to za darmo.

Edytowane przez mmw
Opublikowano

a jak te androidy dają rade na dłuższą mete? Mam evo (bez wifi) więc nie wiem czy da się zainstalować bez problemu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja mam to w F11 ponad 3 lata w zwyklej podstawowej jednostce z 2011 roku i jestem mega zadowolony. Zadnych problemow. Mam 12.5 cala, wsadzona karte 4G z 5GB danych I gdy uzywam YouTube na 360p (co jest wystarczajace aby byl wyrazny obraz), to mi na caly miesiac wystarcza danych.

Ekran z Android to osobna jednostka. Jak sie przelaczasz na oryginalny idrive, to po prostu sluzy jako ekran i tyle.