Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Odkad zrobilo sie cieplej (tak mi sie wydaje) uslyszalem dziwny pojedynczy gluchy stuk glownie przy skrecie w prawo (mocniejszym tj. rondo, zakret 90 stopni). Na postoju krecac kierownica jest cisza. Dodatkowo wyglada to tak ze albo musi byc cieplej na dworze (popoludniu) albo trzeba troche pojezdzic zeby sie cos rozgrzalo i wtedy to zaczyna sie pojawiac ale dosc losowo. Ponadto, tak samo w trakcie wolniejszej jazdy i mocniejszym skrecie w prawo cos potrafi skrzypnac ale tez raz i potem trzeba troche poczekac zeby znow to sie pojawilo. Wyglada mi to na jakies naprezenia. Niedawno wymieniane byly wahacze rozprezajace (chyba) - jest opcja ze w ASO cos zle poskrecali? Oczywiscie po drodze byly wymieniane jeszcze opony. Mam wrazenie ze wczesniej (miesiac temu) tego nie bylo albo nie slyszalem, uslyszalem pierwszy raz jak mi sie nie chcialo dobywac telefonu zeby odpalic carplay'a i jechalem na cicho.

Pozdrawiam

Opublikowano
W dniu 28.05.2025 o 08:13, Navasin napisał(a):

Witam,

Odkad zrobilo sie cieplej (tak mi sie wydaje) uslyszalem dziwny pojedynczy gluchy stuk glownie przy skrecie w prawo (mocniejszym tj. rondo, zakret 90 stopni). Na postoju krecac kierownica jest cisza. Dodatkowo wyglada to tak ze albo musi byc cieplej na dworze (popoludniu) albo trzeba troche pojezdzic zeby sie cos rozgrzalo i wtedy to zaczyna sie pojawiac ale dosc losowo. Ponadto, tak samo w trakcie wolniejszej jazdy i mocniejszym skrecie w prawo cos potrafi skrzypnac ale tez raz i potem trzeba troche poczekac zeby znow to sie pojawilo. Wyglada mi to na jakies naprezenia. Niedawno wymieniane byly wahacze rozprezajace (chyba) - jest opcja ze w ASO cos zle poskrecali? Oczywiscie po drodze byly wymieniane jeszcze opony. Mam wrazenie ze wczesniej (miesiac temu) tego nie bylo albo nie slyszalem, uslyszalem pierwszy raz jak mi sie nie chcialo dobywac telefonu zeby odpalic carplay'a i jechalem na cicho.

Pozdrawiam

Jak dla mnie to tuleje rozprężne....miałem dokłądnie tak samo. 

Opublikowano (edytowane)

Dzieki, teraz zrobilo sie juz serio cieplo i do tego cos skrzypi, jak go bujam gora dol za przod to cos skrzypi jak tapczan, jakby na srodku lekko po lewej, nie przy samym kole. 

Jest mozliwosc wogole wymienic wahacze bez tulei? Rozprezne byly wymieniane, moze cos zle poskrecali jednak - na podnosniku a nie na kolach, nie znam sie ale tak czytalem.

Dodam jeszcze ze jak podnioslem na maxa pneumatyke to nie jestem w stanie wywolac skrzypienia bujaniem.

Edytowane przez Navasin
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

jak skręcali na podnośniku, to na pewno w pozycji nie naturalnej dla pracy

wg sztuki powinno wszystko dociągnąć się "na ziemi"

Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
Opublikowano

@nomad66 no wlasnie tez mi sie tak wydaje, a jak skrecali to niestety nie wiem. Dla przykladu, dzisiaj rano na dworze 10 stopni i cisza przy probie bujania gora dol.

Opublikowano

Troche pojezdzilem, 14 stopni, po krotkim czasie wrocilo skrzypienie (pewnie sie gumy rozgrzaly) plus pare razy cos walnelo jakby przeskoczylo... powoli sie zastanawiam czy mozna z tym jezdzic czy sie cos urwie...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wracam z tematem a raczej rozwiazaniem - tuleje wahaczy, nie wiem dokladnie ktorych.

Pozdrawiam

• Dziękuję 1