Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć! Kupiłem G20 touring, 318d, 2021. Przebieg 183. Ogarnąłem w aucie wszystko poza jednym tematem. Od około 100km/h zaczynam czuć wibracje połączone z takim delikatnym buczeniem. Czuć je wyraźnie od strony pasażera. Myślałem, że to coś z kołami więc zamieniłem przód / tył. Wulkanizator stwierdził, że jedna felga z przodu jest lekko krzywa, ale opony są ok (Conti premium7 2023). Przełożył koła. Niestety wibracje nie ustały. To, co utwierdza mnie w przekonaniu, że to nie koła to fakt, że po zamianie przód/tył nadal czuję te same jakby regularne, pływające wibracje na kierownicy. Coś jak łożysko w starszych autach. Poczytałem na zagranicznych forach, że to znany problem w G20/G30 i tyczy się piast/kołnierzy piast. Czy znacie ten problem oraz czy możecie polecić warsztat w Wawie lub Lublinie, który może to ogarnąć bez wymieniania połowy samochodu? Dzięki serdeczne i pozdrówka!

Opublikowano

Hey, ja też mam G21 i też się bujam z tym tematem, na zimowych i letnich kołach tak samo, wszyscy mówią że to wina właśnie kół, nawet teraz mam auto w serwisie i gość mi powiedział że nic nie widzi tutaj i że mi wyważy koła 🤷‍♂️
masz może linki do innych forum odnośnie tego problemu? 
tutaj np na filmie widać że wymieniają przegub elastyczny wału bo był pęknięty 

niestety u mnie jest on w doskonałym stanie. 
U mnie dzieje się to w zakręcie 125km+. Jak ostatnio jechałem nad morze zapakowanym autem to tego nie czułem. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Miałem to samo w F11 - od ok 90-100km/h były wibracje.. Padło na wał... była wymieniana flansza i ... było lepiej ale...

Dalej był wyważany wał (po demontażu) na maszynie ... - nic nie wykazało lub coś wykazało ale b. mało i zostało zignowowane. Pojechałem na wyważenie wału na aucie (Ząbki pod W-wą) ... i nie pamiętam dokładnie ale chyba niedoważenie wynosiło 3g - nawet ci fachowcy powątpiewali w sens wyważania ale ... zrobiono to "na zero" no i .... to było to 

Nie mam pojęcia jak to wygląda w G 

Usługa wyważenia na aucie była relatywnie nie droga by nie rzec dość tania (vs to ile pieniędzy wydałem wcześniej co nie przyniosło sukcesu)

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 18.05.2025 o 01:02, qbator napisał(a):

Cześć! Kupiłem G20 touring, 318d, 2021. Przebieg 183. Ogarnąłem w aucie wszystko poza jednym tematem. Od około 100km/h zaczynam czuć wibracje połączone z takim delikatnym buczeniem. Czuć je wyraźnie od strony pasażera. Myślałem, że to coś z kołami więc zamieniłem przód / tył. Wulkanizator stwierdził, że jedna felga z przodu jest lekko krzywa, ale opony są ok (Conti premium7 2023). Przełożył koła. Niestety wibracje nie ustały. To, co utwierdza mnie w przekonaniu, że to nie koła to fakt, że po zamianie przód/tył nadal czuję te same jakby regularne, pływające wibracje na kierownicy. Coś jak łożysko w starszych autach. Poczytałem na zagranicznych forach, że to znany problem w G20/G30 i tyczy się piast/kołnierzy piast. Czy znacie ten problem oraz czy możecie polecić warsztat w Wawie lub Lublinie, który może to ogarnąć bez wymieniania połowy samochodu? Dzięki serdeczne i pozdrówka!

Ogarnąłeś coś w tym temacie? Mam podobny problem. Na dwóch kompletach kol 17" i 18", nowe opony na 18", 2x wyważanie. Bije mi na kierownicy od 120.

Edytowane przez majlo