Skocz do zawartości

BMW e39 3.0 M57 - podwyższona temperatura (?)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Tydzień temu zakupiłem BMW E39 3.0d z 2003 roku (manual). Dziś zauważyłem, że wskazówka temperatury silnika jest delikatnie przesunięta w prawo od środka. Wszedłem w menu serwisowe licznika i temperatura płynu chłodzącego pokazywała 101°C. Samochód był użytkowany przez chwilę w ruchu miejskim, temperatura zewnętrzna wynosiła ok. 15°C.

Zostałem poinformowany przy zakupie, że wiskoza jest spięta "na sztywno" – czyli działa cały czas. Dla porównania, posiadam również drugie E39 z tym samym silnikiem (automat), w którym temperatura nigdy nie przekroczyła 98°C – nawet w o wiele gorszych warunkach.

Od czego najlepiej zacząć diagnozę? Czy taka temperatura (101°C) powinna już niepokoić, zwłaszcza przy spiętej wiskozie?

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Moderatorzy

Trochę za wysoko. Jak będzie na zewnątrz +30C to go ugotujesz. Termostat otwiera przy 88C, a przynajmniej powinien. Pytanie jest: jaka temperatura jest podczas normalnej jazdy ?

Przyczyn może być wiele, na przykład mało płynu 🙂. Ja bym zajrzał czy chłodnica klimy nie jest zasypana liśćmi, co się dzieje między chłodnicami, w jakim stanie płyn i czy faktycznie wisko jest sztywne, a jeśli tak to trzeba je usprawnić. Potem zdjąć wisko i paski, sprawdzić luz na pompie i czy nie ma wycieków. Być może bym ją wymienił profilaktycznie, nie wiadomo w jaki stanie jest wirnik, a na pewno termostat. Przed wymianą jakiś środek do płukania chłodnicy. Jeśli jest chłodniczka EGR to razem przy takiej operacji zmienić na wersję gdzie jej nie było, bo to kolejny awaryjny element i utrudnia odpowietrzanie.

Sprawdź też czy wentylator klimy jest sprawny, bo on awaryjnie powinien się włączyć przy przegrzaniu silnika. 

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, Fuser napisał(a):

Trochę za wysoko. Jak będzie na zewnątrz +30C to go ugotujesz. Termostat otwiera przy 88C, a przynajmniej powinien. Pytanie jest: jaka temperatura jest podczas normalnej jazdy ?

Przyczyn może być wiele, na przykład mało płynu 🙂. Ja bym zajrzał czy chłodnica klimy nie jest zasypana liśćmi, co się dzieje między chłodnicami, w jakim stanie płyn i czy faktycznie wisko jest sztywne, a jeśli tak to trzeba je usprawnić. Potem zdjąć wisko i paski, sprawdzić luz na pompie i czy nie ma wycieków. Być może bym ją wymienił profilaktycznie, nie wiadomo w jaki stanie jest wirnik, a na pewno termostat. Przed wymianą jakiś środek do płukania chłodnicy. Jeśli jest chłodniczka EGR to razem przy takiej operacji zmienić na wersję gdzie jej nie było, bo to kolejny awaryjny element i utrudnia odpowietrzanie.

Sprawdź też czy wentylator klimy jest sprawny, bo on awaryjnie powinien się włączyć przy przegrzaniu silnika. 

okej, dziś postaram się wszystko sprawdzić oraz przejechać trasę i dam znać co i jak. wczoraj inpy wyszło mi że jest uszkodozny wentylator klimatyzacji. na dniach go wymienię

Opublikowano
  • Autor

Problem rozwiązany, bardzo dziękuję za pomoc! totalnie zapchana była chłodnica wody. chyba nikt tam od nowości nie zaglądał. teraz po "mocniejszej jeździe" 89'c to max.

Opublikowano
  • Moderatorzy

Mimo wszystko płyn i tak warto wymienić. Zużyty potrafi się krystalizować w postaci białego osadu na łączeniach elementów i zaczynają się wycieki. Te nowe mają dłuższą żywotność niż kiedyś i będzie już na lata.