Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie odnośnie serwisu klimatyzacji. Mam G05 z 2020r. Klima działa elegancko, wentylacja foteli również. Nie ma żadnych przykrych zapachów itd.

Czy warto zrobić serwis klimatyzacji po 5 latach z wymianą oleju w sprężarce, odgrzybianiu i wymiany czynnika chłodzącego. Jedni mówią, ze dopóki działa i nic się nie dzieje to nie ruszać a inni proponują wymianę i przegląd regularnie co 3 lata. Jakie są wasze opinie?

Opublikowano

Ozonowanie mozesz profilaktycznie zrobic. Wymienic filtry kabinowe, jesli dawno nie bylu wymianiena. Wiecej nie ma sensu grzebac

• Lubię to 2
Opublikowano

Dzięki za info. Filtry wymieniam regularnie. Ozonowanie zrobię przy najbliżej okazji. Niektórzy mówią, że tego czynnika chłodniczego z czasem ubywa i wtedy sprężarka jest bardziej wysilona i działa na wyższych obrotach, ale jak chłodzi i jest ok. to nie będę ruszał.

Opublikowano
W dniu 6.05.2025 o 12:56, TYLUT napisał(a):

Dzięki za info. Filtry wymieniam regularnie. Ozonowanie zrobię przy najbliżej okazji. Niektórzy mówią, że tego czynnika chłodniczego z czasem ubywa i wtedy sprężarka jest bardziej wysilona i działa na wyższych obrotach, ale jak chłodzi i jest ok. to nie będę ruszał.

ja u siebie (2019 rok) już wymieniałem czynnik, bo zauważyłem, że słabo chłodzi. Ale wymieniłęm na stary czynnik, ten nowy...ECO...jest bardzo drogi..i chodza słuchy, ze bardziej wybuchowy 

• Haha 1
Opublikowano

R290 to jest po prostu propan. Nie da sie ukryc, ze jest to bardzo palny gaz, jednak pod cisnieniem, jakim pracuje, nie jest zbytnio zapalny.

Problem moze powstac w wyniku rozszczelnienia instalacji (propan jest zdecydowanie ciezszy od powietrza).

Ciekawe rozwiazanie jest zastosowane w nowszych Mercedesach - pompa ciepla i czynnik R744, czyli CO2.