Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie odnośnie serwisu klimatyzacji. Mam G05 z 2020r. Klima działa elegancko, wentylacja foteli również. Nie ma żadnych przykrych zapachów itd.

Czy warto zrobić serwis klimatyzacji po 5 latach z wymianą oleju w sprężarce, odgrzybianiu i wymiany czynnika chłodzącego. Jedni mówią, ze dopóki działa i nic się nie dzieje to nie ruszać a inni proponują wymianę i przegląd regularnie co 3 lata. Jakie są wasze opinie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ozonowanie mozesz profilaktycznie zrobic. Wymienic filtry kabinowe, jesli dawno nie bylu wymianiena. Wiecej nie ma sensu grzebac

• Lubię to 2
Opublikowano

Dzięki za info. Filtry wymieniam regularnie. Ozonowanie zrobię przy najbliżej okazji. Niektórzy mówią, że tego czynnika chłodniczego z czasem ubywa i wtedy sprężarka jest bardziej wysilona i działa na wyższych obrotach, ale jak chłodzi i jest ok. to nie będę ruszał.

Opublikowano
W dniu 6.05.2025 o 12:56, TYLUT napisał(a):

Dzięki za info. Filtry wymieniam regularnie. Ozonowanie zrobię przy najbliżej okazji. Niektórzy mówią, że tego czynnika chłodniczego z czasem ubywa i wtedy sprężarka jest bardziej wysilona i działa na wyższych obrotach, ale jak chłodzi i jest ok. to nie będę ruszał.

ja u siebie (2019 rok) już wymieniałem czynnik, bo zauważyłem, że słabo chłodzi. Ale wymieniłęm na stary czynnik, ten nowy...ECO...jest bardzo drogi..i chodza słuchy, ze bardziej wybuchowy 

• Haha 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

R290 to jest po prostu propan. Nie da sie ukryc, ze jest to bardzo palny gaz, jednak pod cisnieniem, jakim pracuje, nie jest zbytnio zapalny.

Problem moze powstac w wyniku rozszczelnienia instalacji (propan jest zdecydowanie ciezszy od powietrza).

Ciekawe rozwiazanie jest zastosowane w nowszych Mercedesach - pompa ciepla i czynnik R744, czyli CO2.