Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , borykam się z moim e90, mianowicie podczas zimy czyli  temperatury nie przekraczały 20 stopni na zewnątrz auto nie sprawiało problemów. Ostatnio po dłuższej trasie postanowiłem zrobić kickdown i auto jak by od 3 tys obrotów straciło werwę  i strasznie kopci na czarno do tego stopnia ze nic nie widać i cały tył jest pokryty w sadzy , dzieje się to tylko przy gazie w podłodze powyżej 3 tys obrotów , dziś rano były 3 stopnie i auto ani nie kopciło i jechało jak należy. DPF -OFF , EGR-0FF, turbiny po regeneracji nie puszczają żadnego oleju , wtrysku też żadnego nie słychać , korekty ok. Błędy które auto pokazuje to   00429A-kontrola ciśnienia doładowania, stopień niskiego ciśnienia , odchylenie sterowania- OBECNY ,Drugi to 00D96 -czujnik ciśnienia spalin przed turbosprężarką, zakres - Nieobecny. Dodam że po zgaszeniu i włączeniu silnika błędy znikają , dopóki nie da się gazu w podłogę i nie przekroczy się 100 km na godzinę na gazie w podłodze i oczywiście są wyższe temperatury zewnątrz. Od czego zacząć ? Miał ktoś podobną sytuacje? DZIEKUJĘ Z GÓRY ZA POMOC

c7aa88d2-700c-4785-924a-fe01bb0d1d53.jpg

Opublikowano

Miałem kiedyś odwrotnie, czyli ze na niskich mocy nie było, powyżej 3k obr strzał z dużego turbo. Po wyłączeniu silnika wszystko działało i po pewnym czasie to samo. Winowajcą był przepuszczający przetwornik ciśnienia oraz elektrozawór.

Zrzut ekranu 2025-05-05 110254.jpg

Opublikowano

Dałem do warsztatu i mi wymienili tylko przetwornik. Tak kilka dni pojeździł ok, a później znów ten problem. Elektrozawór wymieniłem sobie sam, bo nie był drogi i miałem przeczucie 😉

Oczywiście w kompie zero błędów. 

Opublikowano
3 minuty temu, Bart17071997 napisał(a):

Który elektrozawór wymieniłeś ? Jesteś w stanie wskazać na schemacie ? 

Dzięki za info z góry 🙂