Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, padła mi pompa w baku, dostałem się do pompy i odrazu było widać że nasi tam byli, na pompie nie było filterka więc podejrzewam że pewnie miało to jakieś znaczenie bo to małe siteczko było zapchane, pompa oryginał PIERBURG ale po nr wychodzi ze wsadził ktoś pompę 3,5bara od benzyny, stąd moje pytanie bo akurat mam taką pompę została mi po starej 530i, i zastanawiam się czy założyć taka skoro to jeździło czy nie kombinować i założyć 0,5b oryginalna do diesla co sądzicie? 

• Moderatorzy
Opublikowano

Pod siedzeniem kierowcy masz pompę 4 bar. Załóż to co ma być w baku, bo rozsadzi któryś wąż i będziesz robił dwa razy.

Opublikowano

Wiem że ta progowa 4bary, a ta z baku ma tylko podać do tej progowej żeby mogła zaciągnąć ale przejeżdżałem tak rok i chodziło ale chyba masz rację lepiej kupić tak jak na być niż oszczędzać te 300zl

• Moderatorzy
Opublikowano
16 minut temu, m4rcin3kk napisał(a):

przejeżdżałem tak rok i chodziło

Czujnik ciśnienia wstępnego mierzy do 4,2 bar. Jeśli było więcej to nie jest to zdrowe dla układu paliwa. Po wymianie skontroluj ciśnienie. Pompa do baku kosztuje 100 zł.

Opublikowano
Godzinę temu, Fuser napisał(a):

Czujnik ciśnienia wstępnego mierzy do 4,2 bar. Jeśli było więcej to nie jest to zdrowe dla układu paliwa. Po wymianie skontroluj ciśnienie. Pompa do baku kosztuje 100 zł.

Nie wiem ile ta pompa siedziała w baku ale podejrzewam że ostatnimi czasy napewno nie podawała tych 3,5b bo była mocno zasyfiona 

Pompa PIERBURG wychodzi nie całe 300zl myślałem żeby założyć oryginał żeby byl spokój 

• Moderatorzy
Opublikowano

Pierburg to był kiedyś. Od 20-kilku lat produkuje TI Automotive i te pompy były bardzo awaryjne, chyba, że znowu coś się zmieniło. Ja mam w obu autach progowe Magneti-Marelli i zrobione po kilkadziesiąt tysięcy km. Są ciche, właściwie to słychać je tylko w zimie z rana gdy paliwo gęste. W baku jeszcze oryginały, ale też bym kupował tego producenta. Oczywiście nic nie sugeruję i NIE polecam, bo jak wiadomo obecnie wszystko może być loterią.

Opublikowano

Do baku udało mi się wyrwać za 140zl hella, pracuje cichutko, sprawdziłem ciśnienie tak jak mówiłeś, ciśnienie wstępne na biegu jałowym około 3,80b, podczas mocniejszego przyspieszania spada do około 3,50b jest okej? 

• Moderatorzy
Opublikowano

Jak dobrze pamiętam to instrukcja przewiduje min. 3,6 bar, ale jeśli nie czujesz utraty mocy to ja bym tak zostawił.