Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, mam możliwość zakupu 745Le xDrive z 2020 r.  (100 tys nalotu), czy ktoś na forum mógłby opisać jak zachowuje się bateria po 5 latach użytkowania? ogólnie, czy to względnie dobre modele (np. w zestawieniu z 730d)? jakie minusy tej hybrydy?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Minusy... no jak sie posypie to beda koszta, na szczescie nie slyszy sie o tym czesto.

Baterie z 2020 sa juz ok.

5 lat uzytkowania ktore moglo byc kompletnie rozne. Stan baterii zalezy tez od tego jak klimatyzacja dziala 🙂

Mogl ktos jezdzic w 99% na pradzie, a mogl ktos w ogole baterii nie ladowac. Takze... szkoda mowic.

Przewinelo mi sie ~8 hybryd BMW przez rece i tylko w jednej z 2017 roku byl problem z bateriami (ale tam byly wadliwe i byla akcja techniczna jesli sie nie myle).

Edytowane przez luk_byd
Opublikowano

Nie można tego sprawdzić komputerem w historii? Jak z żeglowaniem łatwo dostępnym na ekranie spalania.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
21 godzin temu, Markok napisał(a):

Nie można tego sprawdzić komputerem w historii? Jak z żeglowaniem łatwo dostępnym na ekranie spalania.

W ID7 - więc G11/G12 LCI, a więc i 745 ktory był dopiero po lifcie - da radę. Tj. dystans przejechany w trybie eDrive bedzie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

a ogólnie jakieś wrażenia jeżdzeniem tym silnikiem? awaryjność? no i czy 5 lat z tą baterią to nie jest już jej końcówka?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Z silnikiem B58 wrażenia są na pewno dobre, a w połączeniu ze wsparciem elektrycznym jeszcze lepsze. Widziałem wykresy po chipie...no na poziomie M5 prawie. Ja mam 2.0 + ten sam napęd elektryczny. Po programie jedzie (moim zdaniem dużo) lepiej niz 540d czy 540i.

5 lat dla baterii to nie jest jej końcówka - ale to już kwestia indywidualna ile do tego końca mogło zostać. Ogniwa w pakiecie 34ah są trwałe i w porządku - tak jak pisałem, jeśli się nie zaniedba klimatyzacji.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 8.05.2025 o 14:56, luk_byd napisał(a):

tak jak pisałem, jeśli się nie zaniedba klimatyzacji.

możesz rozwinąć temat?

Retrofity: 2VB - TPMS (RPA -> RDC); 302 - alarm; 5AC - HBA; 5AS (Driving Assistant: LDW+FCW); 5AS -> 5AT (Driving Assistant Plus: ACC+LDW+FCW); 5AR - TJA; 6UK+5A3 - NIVI3 + Targeted illumination
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
21 godzin temu, adam111 napisał(a):

możesz rozwinąć temat?

Klimatyzacja reguluje temperature baterii. Przy hamowaniu jest bardzo duży odzysk  a w trybie battery control dość szybkie ładowanie. Jeśli temperatura baterii nie będzie utrzymywana, wzrośnie, lub co gorsza zmaleje rezystancja i bateria do wymiany (uzywka 5000 pln)

• Dziękuję 1