Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

ostatnio pojawił się u mnie następujący problem:
mimo ustawienia temperatury nawiewu na 16 stopni, część z nich wieje gorącym powietrzem (głównie lewy od okna, lub nogi i tunel środkowy) z pozostałych leci takie jak powinno. włączenie klimy chwilowo zalecza problem i wymusza bardzo zimny nadmuch, jednak bez niej leci gorące.

nie wiem jak długo problem występował bo zimą i późną wiosną i tak pożądane było ciepełko 😉

spr poziom płynu i okazało się że brakowało jakieś 0,7L w zbiorniczku wyrównawczym, dolałem i odpowietrzyłem układ procedurą fabryczną. niestety nie pomogło 😞

Czy ktoś spotał się z takim problemem? czy to wina jakiegoś czujnika, czy nastawy klapek?

Będę wdzięczny za wszelką pomoc!

Opublikowano

Hej. Szwagier miał podobnie. Pojechal na akcje serwisowej poduszki i chlodniczki i powiedział przy oddawaniu auta że coś się dzieje z nadmuchem. U niego to było w zimie. Często na kilka sekund z lewego nawieu i środkowego lewego leciało zimne powietrze a z resztej ciepło. Sprawdzili skalibrowali i było okej. Zapłacił 0zl

Opublikowano

Warto podjechać na serwis. Jeżeli nie miałeś akcji na wadliwa poduszke powietrzna kierowcy to zadzwoń do najbliższego serwisu bmw i zapytaj czy Twoje auto wymaga wymiany. Jeżeli tak to przekaż żeby sprawdzili przy okazji nawiew. Jeżeli masz blisko Rzeszów to polecam BMW w Swilczy. Auto już dawno po gwarancji a sprawdzone zostało dosłownie wszystko, dostajesz kwitek gdzie masz wszystko opisane i auto zastępcze.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Adaptacje nic nie dadzą gdy zacierają się cięgła sterujące nawiewem. Objawia się to często trzeszczeniem zza konsoli środkowej podczas automatycznej regulacji temperatury. Wtedy trzeba pruć deskę i wymieniać. Podobno da się coś przesmarować przez schowek, ale sam tego nie robiłem tylko mój mechanik mi tak sugerował gdy ja zgłaszałem problem z "trzaskającym" dźwiękiem zza kratek konsoli.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Już się wyjaśniło: zawór wody, jest pod maską od str kierowcy, łatwo dostępny. Wystarczy wymienić bez kodowania 😀 ufff ulżyło 😉